САЩ са напът да се съгласят да  предоставят на Украйна част от основните си бойни танкове, за да накарат Германия да направи същото сама и да разреши на съюзниците в НАТО, които имат танкове нейно производство да последват примера, съобщиха днес международни медии.

Президентът на САЩ Джо Байдън се е съгласил да предостави на Украйна танкове М1 Abrams, за да отключи доставката германските Leopard 2, които Берлин е готов да даде на Киев само в колективна и координирана стъпка на съюзниците, предаде украинският сайт НВ, позовавайки се на Sky News Arabia.

Администрацията на Байдън е все по-склонна да предаде на Украйна "значително количество" танкове M1 Abrams и може да съобщи това официално още тази седмица, предаде The Wall Street Journal, позовавайки се на официални лица, пожелали анонимност.

Според източниците на Sky News Arabia американската администрация се готви да предаде на Киев десет танка.

Нямаше веднага официално потвърждение на тези информации.

Според Wall Street Journal американското решение ще бъде част от дипломатическа сделка с Германия, в която Берлин ще се съгласи да изпрати "по-малък брой" от своите танкове Leopard 2 и също така ще одобри трансфера на "повече" произведени в Германия танкове от Полша и други страни. Белият дом не коментира тази информация, пише вестникът.

Той пише още, че САЩ са променили позицията си след телефонен разговор между Байдън и канцлера Олаф Шолц на 17 януари, когато Байдън се е съгласил да обмисли прехвърлянето на Abrams в Украйна, въпреки позицията на Пентагона. Високопоставен германски служител твърди, че страните са били в интензивни преговори по въпроса повече от седмица и той "изглежда е напът да бъде решен".

Досега Пентагонът отказваше да изпрати М1 Abrams, сочейки сложната им поддръжка и скъпи експлоатационни разходи. Германия, която произвежда най-масовия в НАТО Leopard, обаче отказа да даде на Киев от своите запаси и да разреши реекспорта на такива танкове от други съюзници без участие на САЩ. 

Заради тези неразбирателства между съюзниците посветената на танковете среща на НАТО и партньорски държави в американската база Рамщайн в Германия миналия петък завърши с неуспех. 

Досега само Великобритания обяви решение да даде 14 свои танка Challenger II на Украйна в опит да подтикне Германия към по-решителни стъпки.

Полша поиска разрешение да изпрати част от своите 250 "леопарда" на Украйна и представител на правителството в Берлин заяви днес, че то ще разгледа молбата спешно, съобщи "Шпигел".

По-рано Варшава заяви, че има и коалиция от натовски държави, включително Финландия, Дания, Нидерландия и Испания, които са готови на същата стъпка. Висш украински представител каза пред американския тв канал ABC News, че 12 държави от НАТО са готови да предоставят от техните "леопарди", ако получат зелена светлина за това от Германия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза днес в Берлин, че въпросът скоро ще намери решение. 

Западните танкове, особено Leopard, който и в най-старите си модификации превъзхожда руските си аналозии по броня, мобилност и огнева мощ, могат да помогнат значително на Украйна да отрази очаквана нова руска офанзива и да обърне хода на войната решително в своя полза.

Наблюдатели смятат, че Берлин се бои, че евентуален обрат на бойното поле може да изглежда в очите на Москва като изключителна германска заслуга с оглед на ответна ескалация на конфликта от руска страна. В същото време  правителството на Шолц е обект на нарастващ натиск и упреци от съюзниците, че не действа достатъчно решително.

Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужни каза по-рано, че въоръжените сили на страната му се нуждаят от 300 натовски танка и 600 бойни машини на пехотата, за да отблъснат ново руско настъпление. 

Компанията производителка на "леопардите" Krauss-Maffei Wegmann е свалила от конвейера си над 3500 танка Leopard от началото на производството им през 70-те години на миналия век. Тези танкове на въоръжение в 19 държави в света, 13 членки на НАТО имат около 2000 бройки от тях.  

Досега САЩ, Германия, Великобритания и Франция предоставиха на Украйна почни едновременно лека бронирана техника и бойни машини на пехотата, които носят противотанкови средства. Досега Украйна получаваше само модернизирани и ремонтирани танкове от съветски модели от бивши членки на Варшавския договор в НАТО като Полша, Чехия и Словакия.