От вчера вече можем да ядем щурци. А от утре – и бръмбари.

От 24 януари 2022 г. на единния пазар в ЕС може да се предлага частично обезмаслен прах от домашен щурец (Acheta domesticus), предаде Дойче веле. Засега това може да прави единствено виетнамската компания Cricket One.

От 26 януари пък ще могат да бъдат преработвани и ларви на брашнения бръмбар (Alphitobius diaperinus), известен още като малък мрачник.

Това става по силата на два регламента, публикувани в официален вестник на ЕС съответно на 3 и на 5 януари т.г.

Прахът от домашен щурец ще може да се слага във всички възможни храни - хляба и кифлите, тестените изделия и миксовете за кексове, сосовете и супите, заместителите на месото и млякото, картофените продукти или в шоколада, но също и в други продукти. В такъв случай продуктите не могат да бъдат етикетирани като вегански или вегетариански.

Насекомите трябва да бъдат обозначени като съдържание върху опаковките.

Всеки може сам да реши дали да купува храни, произведени от или съдържащи насекоми, поясняват от Европейската комисия.

Задължително трябва да има информация и за евентуални алергични реакции, макар прахът от насекоми да ги предизвиква в редки случаи. Това може да стане например при хора, алергични към раци, мекотели и акари. Информацията за опасността трябва да бъде поставена близо до списъка на съставките.

От 2021 г. ядем скакалци и брашнени червеи

Всъщност подобни правила вече съществуват за скакалците и ларвите на брашнения червей. През май 2021 г. страните членки (Съветът) на ЕС единодушно одобриха предложението на Комисията, според което, жълтият брашнен червей става първото насекомо, официално допуснато до трапезата на европейците. Според становището на Европейската агенция за безопасността на храните (ЕАБХ) изсушените жълти брашнени червеи, т.е. ларвите на брашнения бръмбар, са безопасни като храна. Те могат да бъдат консумирани „на парче“ или пък в смляно състояние като част от друга храна. Допустими са като съставка в различни макаронени изделия или бисквити, стига да не надвишават 10 на сто от общата маса.

Храната на бъдещето?

От доста време насам се твърди, че насекомите могат да се окажат храната на бъдещето, припомня Дойче веле. Те съдържат голямо количество белтъчини, а жизненият им цикъл почти не обременява природата и околната среда. Преработването на насекоми в хранителната промишленост се оценява като възможност за екологично и най-вече устойчиво развитие в бранша.

Брашно от насекоми в бъдеще успешно може да се използва и като съставка в храните за домашни животни. В много региони и държави по света насекомите, например скакалци и брашнени червеи, отдавна спадат към всекидневното меню на хората.

В момента ЕК разглежда други 8 молби за разрешаване на консумацията на продукти от насекоми. Производителите трябва да кандидатстват за разрешение за всеки вид насекомо, който искат да пуснат на пазара.