Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни е получил в наследство 1 милиона американски долара през януари и ги е дарил за нуждите на защитниците на страната, съобщава днес The New York Times.

Вестникът пише, че наследството на генерала е оставил американецът от украински произход Григорий Степанец. Изданието е научило това от роднините на Степанец, а информацията е подтвърдила пресслужбата Въоръжените сили на Украйна.

По данни на украинската централна банка през последната година предприятия и частни лица са дарили на армията на страната си 22,3 млилиарда гривни (както се нарича националната валута на Украйна) или около 500 милиона щатски долара. 

Наследодателят Григорий Степанец е роден в украинския областен град Виница през 1938 г., баща му е убит от германците през 1941 г., разказва в. "Украинская правда".  

Григорий и майка му са евакуирани в Урал, след войната се връщат във Виница. Той получава магистърска степен по математика, магистърска степен по химия и докторска степен по физикохимия от Московския университет „Ломоносов“ и владее немски, италиански и английски език.

Степанец е бил уволнен от Института за геофизични изследвания в Москва, след като е подписал писмо в подкрепа на дисиденти. Тогава КГБ започва да го преследва. През 1989 г. украинецът емигрира в САЩ и започва работа като софтуерен разработчик в Microsoft.

„Отдадох целия си живот на въоръжените сили. И нямаше никакви съмнения какво да прави с наследството. Последната воля на г-н Грегъри (Григорий - б.р), очевидно, беше да подкрепи украинската армия в мое лице. Благодарен съм на всички, които помагат на Въоръжените сили на Украйн. И съм благодарен на семейството си за тяхното разбиране“, казва Залужни пред вестника.

Новината идва на фона на кадрова чистка във висшите етажи на властта в Киев, която следва от серия разкрития за корупция.

Един от разследваните е Андрей Коболев, бивш управител на държавната нефтено-газова компания "Нафтогаз", получил премия от близо 6 милиона евро за спечелено арбитражно дело срещу "Газпром" за 4,6 милиарда долара. 

Друг следствен е Василий Лозински, заместник-министър на развитието на общините, териториите и инфраструктурата, който беше уволнен на 22 януари, след като го задържаха при получаване на подкуп от 400 хиляди долара.

С поста си се раздели вчера и един от най-близките сътрудници на президента Володимир Зеленски - Кирило Тимошенко - зам.-началника на президентската канцелария. Той беше уличен в неправомерно използване на луксозни автомобили.