Правителствена криза и промени в кабинета в Украйна в разгара на войната - за президента Володимир Зеленски седмицата на драматични събития и вътрешни предизвикателства започна миналата сряда, когато министърът на вътрешните работи Денис Монастирски, неговият заместник и държавен секретар, и още 14 души загинаха при катастрофа на хеликоптер край Киев.

Зеленски заяви, че това е "трагедия за страната", която сега трябва да намери спешно нов ръководител на министерството. Вътрешният министър на Украйна обединява много различни служби и отговаря за ресори, които са важни по време на войната като полицията, пожарната, граничната охрана и Националната гвардия.

Паралелно с това две министерства бяха разтърсени от предполагаеми корупционни скандали. Твърди се, че Министерството на отбраната е купувало храна на завишени цени за войниците във вътрешността на страната - цените са били до три пъти по-високи от тези в търговията на дребно. Поради това министърът на отбраната Олексий Ресников беше призован в Радата, украинския парламент, в понеделник и трябваше да бъде разпитан. По отношение на обвиненията той обяви в профила си си във фейсбук, че е имало недоразумения, и обеща прозрачност при изясняването им.

Но събитията се развиват бързо тези дни. Само ден след това заместникът на Ресников Вячеслав Шапалов подаде оставка. Той заяви писмено, че това е кампания срещу Министерството на отбраната, но че поема отговорност и подава оставка от съображения за по-важни въпроси във войната.

По-ясен е случаят със заместник-министъра на инфраструктурата Васил Лосински. За него се твърди, че е приел подкупи в размер на равностойността на 400 000 щатски долара за закупуването на генератори. Той беше уволнен от поста и арестуван по обвинения в корупция. Разследващият съдия от Върховния антикорупционен съд на Украйна постанови, че той трябва да остане в ареста за момента или да плати гаранцията, равняваща се на 2,3 милиона евро. Двама други заместник-министри на инфраструктурата също подадоха оставка. Те също изглежда са свързани с обвиненията в корупция. Разследвани са и други служители на министерството.

Не по-малко скандална е и оставката на зам.-ръководителя на президентската служба Кирило Тимошенко. Миналата година разследващи журналисти съобщиха, че Тимошенко е използвала като служебен автомобил джип, дарен от General Motors, но първоначално колата е била предназначена за евакуация на цивилни граждани от населените места. Тимошенко се оправда, като каза, че е шофирал колата до фронтовите райони по служебни дела.

Миналата година пък бяха отправени обвинения, че той е присвоил хуманитарна помощ за Запорожската област. Тимошенко идва от филмовата индустрия и се твърди, че е е много близък с украинския президент. Критиците посочват, че уволнението му ще направи още по-силен и без това много влиятелния ръководител на президентската канцелария - Андрий Ермак. Какво точно е довело до напускането на Тимошенко засега не е ясно. Преструктурирането на правителството обаче се отразява и на непосредственото обкръжение на Зеленски.

Повече от всякога страната зависи от стабилно правителство по време на войната - и от видими успехи в борбата с корупцията, защото само тогава ще продължат да постъпват спешно необходимите заеми от ЕС. Само през тази година страната ще получи 15 милиарда евро от Брюксел.

Обвиненията в корупция няма да повлияят на военната помощ от САЩ

Обвиненията в корупция, които доведоха до няколко оставки в украинското правителство, нямат нищо общо с управлението на военната и хуманитарната помощ, предоставена на Украйна от страна на САЩ. Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. Той заяви, че САЩ "много сериозно" наблюдават всички форми на подкрепа за Киев.

„Работим активно с правителството на Украйна, за да осигурим отчетност. Съществуват предизвикателства, свързани с настоящата ситуация, в която нашите украински партньори са в разгара на брутално нападение от страна на Руската федерация. Но ние приемаме този ангажимент сериозно и сме в състояние да предприемем стъпки, за да осигурим тази отчетност“, каза Прайс.

Той подчерта, че Вашингтон следи отблизо какво се случва с отпуснатото оръжие.

„Украинският народ много ясно изрази желанието си за добро управление и прозрачност. И в този случай приветстваме бързите и решителни действия на Зеленски, както и бдителността на украинското гражданско общество и медии за противодействие на корупцията, осигуряване на ефективен мониторинг и отчетност на обществените поръчки и търсене на отговорност от лицата, ползващи се с обществено доверие, когато не изпълняват задълженията и отговорностите си“, добави говорителят на Държавния департамент.