Отново заедно - БСП и "Възраждане" пак събират подписи за сезиране на Конституционния съд. Този път заради решението на парламента за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Двете партии, които вече пратиха в КС волята на мнозинството България да изпрати военна помощ за Украйна, призовават сега "Продължаваме промяната" да ги подкрепи. Причината - депутатите на ПП се въздържаха при гласуването.

Вместо нови мощности в "Козлодуй", социалистите и хората на Костадин Костадинов настояват за реализиране на "вечния" проект "АЕЦ Белене". Щял да струва само 10 милиарда лева.

А мотивът да сезират все пак съда - Народното събрание иззело функциите на изпълнителната власт. Със същия мотив, гарниран с исторически преглед и с "опорки", че България е въвлечена във войната в Украйна, двете партии се обърнаха към съда и за оръжията.

През януари парламентарната група на ГЕРБ внесе в Народното събрание проект на решение, с което депутатите да възложат на Министерския съвет мандат за провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключване на междуправителствено споразумение за изграждането на нови две ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" с технологията АР-1000. 

Идеята е стара - тя е за изграждане на два нови блока на "Уестингхаус" - американската компания, която, очаква се, ще достави свежо ядрено гориво за пети блок на централата, като от десетилетие има решения на НС и МС в тази посока, а през 2013 г. бяха проведени и разговори с "Уестингхаус".

Проектът на ГЕРБ бе приет от мнозинството. Против гласуваха, разбира се, БСП и "Възраждане". От ПП се въздържаха. Всички останалии бяха "за".

По същество с него бе задължен Министерският съвет чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия за изграждане на енергиен обект - ядрена централа за утвърдената от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Площадка номер 2 - блок 7 на АЕЦ "Козлодуй".

Само 10 милиарда, вместо 30

Какви са мотивите на социалистите и "Възраждане" да не искат американската компания да гради нови мощности - обрисуваха днес в парламента депутатите Борислав Гуцанов и Румен Гечев. Технологията AP-1000 я имало само в Китай - никъде другаде по света - изтъкнаха те, без да броят проектите в САЩ, заявените в Турция, Поша, Индия, Великобритания, Украйна и др.

От левицата изтъкнаха и, че компанията (факт) бе пред фалит през 2017 г. Това се случи заради рязкото скачане на разходите заради въвеждането на нови правила за безопасност след трагедията във Фукушима през 2011 г. Отделно сривът на цените на природния газ направи ядрената енергия по-малко конкурентна. Обявяването във фалит тогава бе в отговор на загубите от строежа на две атомни електроцентрали в Грузия и Южна Каролина.

Защо сме щели да преговаряме с американците, а не с канадците, атакуваха още хората на Корнелия Нинова, като тук се визира обявеното в края на миналата година намерение на две канадски компании да купят "Уестингхаус".

"Не искаме България да се превръща в опит на нови експериментални ядрени мощности", заяви Гуцанов.

"Все едно да преговаряме с американското правителство за фирма от Латинска Америка", иронизира и Гечев.

Така, вместо ядрените мощности в "Козлодуй", трябвало да се съживи (за пореден път) проектът за Втората атомна. По неясно какви точно данни, Гуцанов изчисли, че АЕЦ "Белене" ще струва само 10 милиарда лева (такива разчети имаше при кабинета "Борисов", когато темата пак стана актуална, като те надали имат общо със сегашната реалност). Новата технология щяла да ни излезе 30 милиарда. "Уестингхаус" я изчисляваше на близо 8 милиарда долара - пак много назад във времето.

За финал социалистите припомниха, че са реализирали цял референдум през 2013 г. Така е. Но макар зад него да прозираше въпроса искаме ли или не конкретно АЕЦ "Белене", той бе де факто следният: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?". Т.е. ядрената енергетика изобщо, не само чрез реализацията на "Белене".