Новак Джокович продължава преследването на безпрецедентна десета титла от Откритото първенство на Австралия.

Поставеният под номер 4 в схемата сърбин се класира на полуфиналите на турнира за десети път в кариерата си след победа с 6:1, 6:2, 6:4 над Андрей Рубльов за два часа и пет минути игра.

Лоша новина за неговия следващ съперник - Томи Пол (САЩ) е, че Жокера никога не е губил в тази фаза в Мелбърн. Двамата досега не са играли един срещу друг.

Бившият №1 в света имаше известни трудности срещу Григор Димитров, но след това прегази следващите си опоненги - Алекс де Минор и Рубльов. 

За Джокович това е 26-а поредна победа на Откритото първенство на Австралия, с което той изравни рекорда на Андре Агаси, който в началото на века също записа 26 последователни успеха. За Джокович това бе 39-а поредна победа на австралийска земя, което също е рекорд.

След мача на централния корт Ноле поздрави празнуващия днес рожден ден свой физиотерапевт, когото нарече "герой". Както и майка си, която пък вчера е била рожденичка. По този повод той запя пред микрофона на Джим Къриър познатия рефрен на английски.

По-рано днес в изцяло американски сблъсък Пол надви своя сънародник Бен Шелтън, който за първи път в своята кариера участва на турнир извън САЩ. Томи Пол надделя със 7:6(6), 6:3, 5:7, 6:4.

Арина Сабаленка, която е под номер 5 в световната ранглиста, също е на полуфиналите, където ще се срещне с полякинята Магда Линете (№45).

24-годишната Сабаленка се наложи над хърватката Дона Векич с 6:3, 6:2 за един час. Тя за първи път в кариерата си е на полуфинал в първия за годината турнир от Шлема.

В другия полуфинал ще спорат Виктория Азаренка и Елена Остапенко.