Бившият световен шампион по бокс в тежка категория Майк Тайсън е обвинен, изнасилил жена в лимузина в началото на 90-те години в близост до Ню Йорк, съобщи АФП, позовавайки се на документи от съда, пише БТА.

Искът е заведен от въпросната дама, чиято самоличност на този етап е неразкрита. Тя държала да остане анонимна, защото се страхувала, че ще бъде "атакувана от медиите и феновете". Иска обезщетение от 5 милиона долара.

Процедурата е възможна заради закон на щата Ню Йорк, който влезе в сила през ноември и позволява на жертвите на сексуално насилие да поискат граждански съдебен процес, макар и за престъпления, направени далеч в миналото.

Жената казва, че се е запознала с боксьора в дискотека, преди да го последва в лимузината му, където той е нападнал, а след това и изнасилил. Тя се оплаква от физически и психически проблеми, която са я преследвали с години. Майк Тайсън все още не е коментирал.

Железния Майк, както още е наричан, бе признат за виновен за изнасилване на 18-годишния модел Дезире Уошингтън през 1992 г. Той прекара 3 години в затвора.

Роден в Бруклин, Ню Йорк, през 1966 г., Тайсън е изкарал детството и младежките си години в много тежка среда, преди да стане шампион в тежката категория през 80-те години. С голяма заслуга за изгряването му бе треньорът Къс Д'Амато, когото Тайсън счита за свой втори (и истински) баща. Смъртта му обаче тласна спортиста отново да тръгне надолу, както той казва сам често.

След затвора Майк Тайсън не успя да си върне титлите. През 1996-а беше победен от Ивендър Холифийлд в паметен мач, в който Тайсън отхапа част от ухото на съперника си. Изпадна в депресия и зависимости, но в последните години твърди, че се справил с демоните си. Участва в демонстративен мач. 

Спечели пари от книгата си, а също така водеше шоу на "Бродуей", в което разказваше за върховете и паденията си, както и за "нещата от живота" по принцип. Гостува и в България, посети клуба на братя Пулеви и даде пресконференция.