Най-честите действия на всички, които се занимават с криптовалути, са свързани с трансакции. Всеки път, когато купуваме крипто от борса и искаме да изпратим тези активи в портфейл, трябва да се инициира трансакция. Тези крипто прехвърляния се случват с помощта на блокчейн мрежи, които ги обработват въз основа на частни ключове (private keys) и публични адреси (public addresses). Тези ключове представляват уникална комбинация от букви и цифри, които се копират и поставят при нужда от трансакция, или пък се сканират като QR код.

Въпреки това, понякога е възможно да се случат типографски грешки и да се случи изпращане на активите на грешен адрес или смесване на различен тип блокчейн мрежи. Това може да е доста пагубно за един начинаещ инвеститор, защото изпратеното количество е възможно да е значително и това би предизвикало голямо разочарование, та дори и недоверие/отказване от крипто пазара.

Какви са най-честите грешки?

Изпращане на криптовалути на грешна блокчейн мрежа

Една от най-честите грешки е, когато потребителите случайно изпратят своите токени към крипто портфейл, който не поддържа блокчейна, на който са базирани изпратените токени. Това може лесно да се случи, ако използвате портфейл, базиран на Ethereum като MetaMask, и купувате токени BEP20 (токен стандарт на Binance Smart Chain) за първи път. Тъй като MetaMask поддържа хиляди ERC20 токени, потребителите обикновено приемат по презумпция, че портфейлът им MetaMask е подходящ за всяка криптовалута и те просто изпращат своите новозакупени токени в портфейла без да се замислят допълнително.

След като изпратите вашите BEP20 токени към MetaMask, вероятно ще осъзнаете грешката, когато не видите вашите токени да пристигат на адресa в Ethereum мрежата. Първото нещо, което трябва да направите, е да вземете идентификационния номер на вашата трансакция и да използвате блокчейн експлорър (Блокчейн експлоръри за различните мрежи - Etherscan.io за Ethereum, Bscscan.com за Binance Smart Chain и Polygonscan.com за Polygon), за да се уверите, че средствата са преминали през блокчейна, защото може още да не са достигнали вашия ETH адрес поради големия мрежов трафик.

След като проверите, че трансакцията е преминала до желания адрес в мрежата, трябва да приложите частния си ключ в крипто портфейл, който поддържа и двете мрежи (пример - Trust Wallet). След като импортирате портфейла си MetaMask в Trust Wallet, ще получите достъп до BEP20 токените, тъй като Trust Wallet поддържа блокчейна BSC.

Само не забравяйте да добавите въпросния BEP20 токен към Trust Wallet, като отидете в секцията Add Custom Token, поставите интелигентния договор (smart contract) на токена и изберете Binance Smart Chain като мрежа за токени. Сега ще имате нов портфейл за този конкретен токен BEP20, балансът ще бъде видим и вашите средства ще са запазени.

Изпращане на криптовалути на грешен адрес

Поради децентрализираната същност на блокчейн мрежите, инициираните трансакции с криптовалути не могат да бъдат отменени или анулирани. Няма централизирана институция, към която да се обърнете при неволно изпращане на средства към грешен получател. Единственото, което може да сторите при тези обстоятелства, е, ако познавате собственика на адреса - да се свържете с него и да поискате съдействие за връщането на средствата. Ако не познавате собственика на адреса, няма възможни действия, които можете да предприемете. Поради това е важно да бъдете внимателни при изпращане на крипто активи и да се уверите, че адресът, на който изпращате, съвпада точно с адреса на желания получател.

Съвет: Винаги тествайте трансакциите с малки суми, за да сте сигурни че изпращате средствата на точния адрес.

В един от материалите си за съхранение на дигитални активи споменахме крипто портфейла ChangeX, който е уолет без попечителство и ви дава контрол върху вашите частни ключове. Зад ChangeX стоят екипът на платформата за покупка, продажба и обмен на криптовалути xChange.bg, която позволява на потребителите си да запазват често използвани крипто адреси в профила си с цел улесняване на създаването на поръчка и елиминиране на риска за използване на грешен адрес.

*Статията не е финансов съвет и не бива да бъде възприемана като такъв.