Индия и Пакистан бяха „близо“ до „ядрен пожар“ през февруари 2019 г., пише бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео в новоиздадените си мемоари, цитирани днес от Би Би Си.

Това се случило, след като Делхи нанесъл удари срещу екстремисти на пакистанска територия след атака срещу индийски войски в Кашмир.

Тогава Пакистан заяви, че е свалил два индийски военни самолета и е пленил пилот на изтребител.

Индия и Пакистан претендират за цял Кашмир, но контролират само части от него.

Индия отдавна обвинява Пакистан, че подкрепя сепаратистки бойци в долината на Кашмир - обвинение, което Исламабад отрича. Съседите с ядрено оръжие са водили три войни след независимостта от Великобритания и разделянето през 1947 г. Всички с изключение на една бяха за Кашмир.

В "Никога не отстъпвай и инч: Борейки се за Америка, която обичам" (Never Give An Inch: Fighting for the America I Love) Помпео казва, че „не смята, че светът не знае колко близо беше съперничеството между Индия и Пакистан до това да прерасне в ядрен пожар през февруари 2019 г.“

„Истината е, че и аз не знам точния отговор; просто знам, че беше твърде близо“, пише той.

Помпео казва, че „никога няма да забрави нощта“, когато бил в Ханой на среща на върха, „преговаряйки със севернокорейците за ядрени оръжия“, когато „Индия и Пакистан започнаха да се заплашват взаимно във връзка с продължаващия десетилетия спор за северния граничен регион Кашмир“.

След атаката срещу индийските войски, в която бяха убити повече от 40 войници Индия е отговорила с въздушни удари в Пакистан.

„Пакистанците свалиха самолет в последвал бой и държаха индийския пилот в плен.“

Помпео пише, че е бил събуден в Ханой, за да говори с индийски „колега“, който не назовава.

„Той смяташе, че пакистанците са започнали да подготвят ядрените си оръжия за удар. Той ме информира, че Индия обмисля собствена ескалация“, пише Помпео. „Помолих го да не прави нищо и да ни даде минута да уредим нещата.“

Помпео пише, че е започнал да работи с тогавашния съветник по националната сигурност Джон Болтън, който е бил с него в „малкото защитено комуникационно съоръжение в нашия хотел“.

Той казва, че се е свързал с тогавашния началник на пакистанската армия генерал Камар Джавед Баджва, „с когото съм се занимавал много пъти“ и му е казал това, което „индийците са му казали“.

„Той каза, че не е вярно. Както може да се очаква, той смяташе, че индийците подготвят своите ядрени оръжия за разполагане. Отне ни няколко часа – и забележително добра работа на нашите екипи на място в Ню Делхи и Исламабад – да се убеди всяка от страните, че другата не се готви за ядрена война".

„Никоя друга държава не би направила това, което ние направихме онази нощ, за да се избегне ужасен изход“, пише Помпео.

Нито Индия, нито Пакистан са коментирали досега твърденията му, отбелязва Би Би Си.