Практически съвети за това как да успеем, но и на каква цена - това е фокусът на новия подкаст „Портфейлът”. Водеща е финансистката Лилия Димитрова, която търси формулата за успеха в откровен диалог с гостите си. А те не се притесняват да говорят за своите истории, за трудно научените уроци, дори за провала.

„Гостите на „Портфейлът” са от коренно различни сфери на бизнеса и живота. Историите им са изключително разнообразни, но общият извод е един – добрите резултати са възможни за всеки, който е готов да приеме провала като неизбежна част от живота, да начертае план за справяне със ситуацията и да открие пътя към победата”, казва Димитрова. 

„Хората, които поканих са известни, успешни, честни, някои познават истинската бедност. Не се страхуват да казват, че се страхуват. Имали са хиляди трудности, но с воля, труд и постоянство са станали това, което са”. 

В „Портфейлът” слушателите могат да намерят отговори на важни за тях въпроси и да открият своята лична формула за успех.  

Как се излиза от фалит и се стига до успех? 

„Всеки иска да лети, но първо трябва да се научи да ходи”, казва психоложката Магдалена Николова. Тя подчертава, че най-важно при неминуемия провал е как ще реагираш – веднага ще започнеш да се бориш или веднага ще се откажеш. Според Николова банкрутът може да е не само финансов – той може да е емоционален, здравен, психлогически. Затова грижата за себе си е в основата на всичко. 

Лилия ни среща и с Йордан Дъбов, който се отказва от музикална кариера в Прага, за да се върне в България и да продава напълно непознат продукт на крайно консервативен пазар. Успехът отнема десетилетие. „За да успееш, трябва да слушаш жена си”, казва той и подчертава, че често постиженията в професионален план  минават през намирането на правилния житейски партньор. Дъбов разказва за пътешествията си в търсене на най-доброто кафе, чието припознаване у нас е отнело години. 

Едно от най-популярните лица в имотния бранш у нас - Георги Павлов, счита себепознанието и инвестицията в себе си за единствения начин за успех. „Преди да осъществите брилянтния си план за тотална победа, все пак трябва да оцелеете”, твърди Павлов и припомня, че за да бъде полезен един продукт, той трябва да решава конкретен проблем. 

Станислав Георгиев – един от хората, справили се с предизвикателството да изведат водеща телекомуникационна компания от криза, твърди, че сплотен екип се управлява само „със 100% откровеност”. И разказва защо и най-блестящият лидер може да претърпи тотален провал. И как Пейо Филипов успява да плати заплатите на служителите си по време на пандемията, когато над 100 000 служители от бранша остават без работа. 

„За нас може да е било трудно, но София не е България – собствениците на заведения в малките населени места бяха под много по-голям натиск и много от тях затвориха завинаги”, посочва Пейо.

„Ние хората реагираме различно на успелите. За някои мислим, че са постигнали успеха си лесно, за други – че са галеници на събдата или че са разчитали изцяло на семейството или партньора си. С този подкаст искам да покажа пътя в неговата цялост, с всичките му трудности. Това е продукт за парите и за бизнеса – откровено и през различни перспективи. И се надявам всеки зрител да намери там отговори на въпросите, които го вълнуват”, допълва Лилия Димитрова.

Последният гост на „Портфейлът” е известен актьор, а епизодът с него ще бъде излъчен на 27 януари 2023 г.