Русия атакува днес масирано Украйна с дронове и ракети от няколко посоки, убивайки най-малко 11 души, съобщи украинският новинарски сайт НВ, цитирайки Александър Хорунжий, шеф на Държавната служба за извънредните ситуации.

"Днес в резултат на терористичните атаки на Руската федерация, както с дронове, така и с ракети, имаше удари в 11 области. Пострадаха 11 души и загинаха също 11 души", каза той.

Руските сили са изстреляли 55 ракети от самолети и кораби и украинската противовъздушна отбрана е свалила 47 от тях, съобщи украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужни. 20 от 47-те ракети са свалени в района на Киев, написа той в приложението Телеграм.

"Целта на руснаците остава неизменна — психологически натиск над украинците и разрушаване на критичната инфраструктура. Но няма да ни сломи", заяви Залужни.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за експлозии на ракети в два района на Киев, при които има един загинал и двама ранени.

Попадения на ракети има в Киевска, Виницка и в Одеска област, като в последната са повредени енергийни обекти, съобщиха местните власти. Ракетите са били изстреляни от стратегически бомбардировачи над Каспийско море, Волгодонск и Мурнаска област и от кораби в Черно море.

По-рано днес украинските медии предадоха, че в нощта срещу четвъртък, 26 януари, Русия е атакувала Киев с 24 ирански дрона и те всички са били свалени. Целта на удара според украинска военна говорителка е била да бъдат отклонени внимание и ресурси на украинската противовъздушна отбрана.

Кулеба: Обстрелът на Одеса е отмъщение на Путин за включването ѝ в Списъка на ЮНЕСКО

Обстрелът на Одеса е отмъщение на Путин за включването ѝ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това обяви в "Туитър" украинският външен министър Дмитро Кулеба.

"Сред целите на днешния масиран руски ракетен удар бе Одеса, като бяха причинени масови прекъсвания на електрозахранването. Това унищожение е отговорът на Путин, след като вчера ЮНЕСКО вписа Одеса в своя Списък на световното наследство и я постави под засилена защита в Списъка на застрашеното световно наследство", написа Кулеба.