Главният прокурор Иван Гешев е особено "евроатлантичен" и оглушително партньорски настроен към САЩ в последно време.

"Разпространяването на детска порнография, поставя под риск сигурността на нашите деца. Заедно с нашите американски партньори показахме, че може да защитим тяхната сигурност в името на по-доброто им бъдеще и справедливостта."

Това е най-новият туит от днес на обвинител №1.

Повод е радостният факт, че следовател от НСлС се е явил и говорил по наказателно дело в щата Флорида срещу престъпна група за разпространението на порнографски материали с участието на деца.

Всъщност разработката е нормално да е партньорска и съвместна. Както става ясно от изявленията, от Щатите са ни съобщили за наличието на педофила - 49-годишният Пламен Велинов от София. Ние сме го задържали и предали. Други петима също са обвинени във връзка с разследването на сайтовете Newstar Enterprise.

"В хода на наказателния процес... във връзка с процесуалните действия, извършени на територията на Република България и оказаната правна помощ е изслушан следователят от НСлС Чавдар Ангелов", съобщават днес от прокуратурата.

Всичко това става пред 12-членно жури във Флорида.

"Това е един от многото примери за сътрудничество между нашите нации, който води до раздаване на справедливост", написаха от посолството на САЩ.

Само преди дни друг явно "политкоректно" ориентиран туит на главния прокурор гласеше:

"Колегите от Софийската градска прокуратура категорично установиха, че България няма нищо общо с взрива на Кримския мост. Това е поредната руска хибридна атака срещу европейската общност."

Това обаче е нищо на фона на истинската еуфорична буря на тема "Молитвена закуска", която избухна преди три дни. Особено в едни медии, които обичайно пишат еднакви неща. Съобщаваше се, че Гешев ще участва на 2 февруари в традиционната Молитвена закуска във Вашингтон. Директно информацията у нас гласеше, че тя била "давана от президента Байдън".

Там нашият главен прокурор щял да споделя закуската с "общественици и публични фигури от повече от 100 държави, които споделят общи морални и духовни ценности". Не се посочваше списък на ценностите... 

После се случи следното - в. "Сега" отправи запитване до американското посолство. Още същия ден оттам отговориха, че: 

"Американското правителство не участва в организацията на това посещение."

И уточниха, че "въпреки че много представители на правителството на САЩ от различни партии и звена на управление посещават Националната молитвена закуска, тя не е организирана от правителството на Съединените щати".

В "съответните сайтове" скромно доуточниха, че събитието "има частен характер и е по покана на двама американски конгресмени". И леко преправиха някои заглавия от "давана от Джо Байдън" на далеч по-скромното - че отивал на закуска... "при Байдън".

Ние пък ще добавим, че в доброто не много старо време редовен гост на Молитвената закуска бе Цветан Цветанов - докато беше №2 в ГЕРБ.

А преди дни Сийка Милева "поздрави регулаторните органи в САЩ за постигнатия успех в проверката" на Nexo. Оказа се, че там наказателно дело няма и никога не е имало. Сключено е споразумение, криптобанката е изтеглила продукт, който не е бил съвсем ок с американските регулации, платила си е глобата и всичко приключва. Факт, на който Милева направи правен анализ така - "разследваните от нас лица признават вината си пред регулаторните органи" (?!).

Всичко това контрастира с факта, че срещу двама от посочените от САЩ като корупционери по глобалния закон "Магнитски" - Делян Пеевски и Илко Желязков прокуратурата не си е мръднала пръста. Освен да обяснява, че "Магнитски" няма правна тежест у нас, след което да прекрати проверката... 

Срещу третия обаче - Васил Божков, има 20-ина обвинения, макар нито едно от делата още да не е дори внесено в съда с обвинителен акт.

Няма да припомняме факта на нулев интерес от страна на прокуратурата към това: защо по диагонал през България минава тръба на Путин, към дейността на "Лукойл", за продължителното ослушване за отравянето на Емилиян Гебрев, факта, че у нас - въпреки пропагандата - няма нито един с произнесена присъда дори на първа инстанция за дейност в полза на Русия и пр.

Най-меко казано, сериозно контрастира и на помитащата реч (едва ли има по-подходящ израз б.р.) само преди дни на отиващата си US посланичка Херо Мустафа на събитие на Американската търговска камара у нас.

"Една много малка група създаде (в България) система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси.

Лично съм запозната с това, защото работя с нашия бизнес, за да го контрираме. И какво се случва с онези, които нямат такава подкрепа - създава усещане за безпомощност. И обезкуражава тези, които искат да се борят за страната си. Наистина е болезнено да виждам това", каза тя на 20 януари.

А в неделя Мустафа - нетипично за дипломат, директно и многократно призова да се приемат законите за търсене на отговорност на главния прокурор.