Във вероятно последното си интервю като американски посланик в България, Херо Мустафа на два пъти даде да се разбере, че ако България иска да започне дълго обсъжданата съдебна реформа, трябва веднага, още в рамките на този парламент, да приеме измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда механизъм за ефективно разследване на главния прокурор, както и останалите няколко закона в тази сфера - по плана за възстановяване.

Мустафа говори в предаването "120 минути" по бТВ.

Корупцията остава сериозен проблем. Бих казала, че най-добрата защита от нея е силна съдебна власт. Съдебната реформа - имате в момента в Народното събрание проекти, изисквани по ПВУ. Имате проекти от 2009 г., имате проекти, преглеждани от Венецианската комисия и от ЕК, и са казвали как да бъде реформирана съдебната система. Време е тези текстове да бъдат одобрени - посочи Мустафа.

И допълни:

"Ако има политическа воля, има и начин. Бих казала, че дори и този парламент може да приеме тези текстове, които се обсъждат от 2009 г. насам".

А на въпрос относно санкциите по "Магнитски" и че един от посочените "още е там на първия ред" - т. е. Делян Пеевски, чиято депутатска банка е на първия ред, американската посланичка посочи:

"Гордееем се с постиженията ни в борбата с корупцията. Стоим зад санкциите, които наложихме. Истинската реформа винаги трябва да бъде извършвана от българи. Ще се върна на реформата в НС - да бъде приет този закон. В България олигарсите имат свръхсила - ползват власт от политиците, задържат я, ползват икономически средства да задържат позициите си, истинската реформа ще е в прокуратурата".

Макар Мустафа да не спомена кои са законите, "висящи" за този парламент са: измененията в НПК, в КПКОНПИ, в закона за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения и др. Те бяха забавени от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и част от тях със сигурност няма да бъдат приети заради очакваното бързо разпускане на НС (освен ако президентът не го забави, б.р.).

Що се отнася до вътрешната политика и невъзможността за съставяне на правителство, дипломатът посочи:

"България все още е млада демокраця - политическото поляризиране не е само в България. Един от важните елементи на демокрацията е да можеш да се обединиш по важни въпроси, да преминеш от другата страна на политическото разделение."

Според Мустафа България е надежден съюзник - и в контекста на войната в Украйна.

А на финала посочи, че дума на годината за нея е "надежда". И произнесе кратко слово на български език, което завърши с "Никога не губете надежда".