Израелският президент Исак Херцог увери, че няма да остави без отговор разпространявания антисемитизъм от Иран.

Той говори пред Европейския парламент в Брюксел по повод Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. Той се чества на 27 януари – деня, в който през 1945 г. части на съветската армия освобождават най-големия нацистки концлагер „Аушвиц“.

„Антисемитският ракурс се разраства и сред демократичния Запад. Отричането на Холокоста още съществува“, изтъкна Херцог.

По думите му антисемитизмът е активен и във виртуалните платформи, разпространява се в рекордно кратки срокове, а ужасяващите туитове наистина убиват.

„Трябва да откриете пандемията на антисемитизма и да се борите с нея на всяка цена“, призова държавният глава на Израел.

По-рано на съвместен брифинг с председателя на ЕП Роберта Мецола той посочи, че иранският режим не само публично призовава за унищожаването на Израел, но и убива своите граждани, които се борят за свобода.

„Докато Иран продължава да разпространява омраза, оръжия и терор по целия свят, включително в Украйна, и се опитва да подкопае световния ред и докато заплашва съществуването на единствената еврейска държава в света, не можем да оставим това без отговор“, обобщи Исак Херцог.

Всичко, което хората виждат в Иран, предизвиква голямо безпокойство", смята Роберта Мецола.

„Сътрудничеството, което виждаме с Русия в контекста на инвазията ѝ в Украйна, трябва да бъде не само осъдено, но и да получи отговор“, каза тя.

А по-късно в пленарната зала Мецола заяви:

„Да си антисемит означава да си античовек. Трябва да продължим да говорим, за да не забравим."