С гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" Народното събрание отказа да гледа предложението на "Продължаваме промяната" да се въведат някакви компенсации за потребителите на природен газ у нас, заради високите цени. Става дума за битовите потребители, или т. нар. газифицирани домакинства. Причината - според енергийния експерт на ГЕРБ Делян Добрев, механизмът на ПП не бил ясен, не се знаело как ще се финансира и нямало въобще пари за това. 

Всъщност, по проект, механизмът трябваше да действа от януари до края на април или казано просто - по време на студения сезон. Според изчисленията на ПП за подобна мярка трябва да са достатъчни под 200 млн. лв. В конкретика - идеята е да се дава подкрепа на база потребеното количество. Освен това помощта ще е 50% от разликата между одобрената цена от КЕВР и прогнозната цена за първото тримесечие, което бе 122 лв. 

На практика този отказ да се гледа сега проектът означава, че той отпада напълно, защото работата на този парламент приключва. 

Малко по-късно от "Продължаваме промяната" дадоха специален брифинг по темата, като подчертаха, че според тях пари имало и те щели да дойдат от Фонда за сигурност на електроенергийната система. Именно този фонд в момента събира парите от свръхпечалбите на енергийните компании. 

Интересното е, че от ГЕРБ в началото на седмица гласуваха "за" влизането на точката в програмата, но днес, когато трябваше да се гледа, я торпилираха.