"Първо танкове, после идва ядреното оръжие. Прекратете тази луда война веднага! Толкова е лесно".

Това написа бившият американски президент Доналд Тръмп в платформата си Truth Social.

Вчера сегашният държавен глава на САЩ Джо Байдън обяви, че Америка ще осигури на украинците 31 основни бойни танка "Ейбрамс", заедно с европейските партньори на Украйна, които са готови да доставят "Леопард 2".

С изявлението си Тръмп на практика показва каква щеше да е американската позиция по войната, ако той бе успял с опитите си да узурпира властта през 2020-2021 г., които в момента са обект на разследване от специалния прокурор Джак Смит.

Публикацията на републиканеца е "подпалка" за съмненията на милиони американци, че Тръмп харесва Владимир Путин и че ако спечели изборите през 2024 г., ще потърси сближаване с Русия. В края на февруари 2022 г. шоуменът определи руския държавен глава за "гений" заради признаването на големите територии в Източна Украйна за независими.

"Гледах вчера по телевизионния екран и си казах: "Това е гениално". Путин обяви голяма част от Украйна за независима. Това е прекрасно".

До днес Тръмп отказва директно да осъди инвазията, камо ли да се извини за коментара си. Когато бъде помолен да коментира действията на Русия, включително от добронамерено настроени консервативни журналисти като Шон Ханити, бившият обитател на Белия дом единствено уверява, че ако той бе президент, Путин никога не би дръзнал да атакува Украйна.