Изпращаме 31 "Ейбрамс". Това съобщи американският президент Джо Байдън по време на брифинг.

Държавният лидер обяви, че американските танкове ще сформират един батальон.

"Путин очакваше нашата подкрепа за Украйна да отслабне с времето. Той сгреши. Ние оставаме напълно обединени", обяви Байдън. "Ще подкрепяме Украйна до самия край".

Демократът каза, че през деня е провел разговори със съюзници от НАТО, включително германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и премиерите на Великобритания и Италия - Риши Сунак и Джорджа Мелони, за да "продължат близката си координация".

Той поздрави европейските страни за сформирането на международна коалиция за доставки на "Леопард 2" и специално британците за решенито им да дадат "Челънджър 2".

Байдън обясни изпращането на основни бойни танкове с необходимостта да се подобрят възможностите на украинците да маневрират в открито пространство.

"Днес обявявам, че Съединените щати ще изпратят 31 танка "Ейбрамс" в Украйна", каза той, описвайки бойните машини като "най-способните танкове в света". "Доставянето на тези танкове на полето ще отнеме време – време, което ще използваме, за да сме сигурни, че украинците са напълно готови да интегрират "Ейбрамс" в отбраната си".

Байдън отговори само на един журналистически въпрос - бе помолен да коментира слуховете, че е склонил да предостави "Ейбрамс" заради решението на Шолц да позволи изпращането на германските "Леопард 2" само в случай, че американците осигурят своите танкове.

Служители на Пентагона многократно обявиха, че доставката, поддръжката и ремонта на американските танкове е много скъпа и сложна, за разлика от "леопардите", с каквито разполагат множество европейски държави. Друг съществен недостатък на "Ейбрамс" в контекста на войната в Украйна е необходимостта да се проведе много обстойно и продължително обучение на украинските танкисти. 

"Германия не ме накара да си променя мнението", заяви Байдън с усмивка на лице. "Просто искахме да се подсигурим, че всички сме на една страница".