Отава ще дари на Украйна четири танка "Леопард 2A4" (Leopard 2A4) от запасите на канадските въоръжени сили, съобщи онлайн изданието на канадската телевизия "Глобъл".

Министърката на националната отбрана Анита Ананд пое този ангажимент днес, с което сложи край на дебата дали Канада ще изпрати танкове от военните си запаси в Украйна.

Ананд също така заяви, че Отава ще предостави инструктори, резервни части и боеприпаси. Тя остави отворена възможността за изпращане на още леопарди в бъдеще.

Леопардите, които федералното правителство ще дари, са част общо 112 машини от този тип, които понастоящем са собственост на канадските въоръжени сили, като 82 от тях са предназначени за бойни действия.

"Това дарение, в съчетание с приноса на съюзниците и партньорите, ще помогне значително на въоръжените сили на Украйна, които се борят геройски, за да защитят свободата и суверенитета на страната си", заяви Ананд. Тя добави, че танковете ще бъдат изпратени в Украйна през "следващите седмици" и че те са "готови за бой", информира БТА.