Украински военен наблюдател твърди, че България е помагала на Украйна не само с боеприпаси, но и с тежки оръжия от самото начало на войната. Българските власти днес не потвърдиха, но и не отрекоха категорично твърденията му.

Министерството на отбраната заяви, че държавата ни не е правила такъв износ преди решението на парламента за военната помощ за Украйна от 9 декември 2022 г. Информацията за помощта, оказвана след него е класифицирана.

Министерството на икономиката не отрече, но и не потвърди информацията. Според писмения му отговор до редакцията то не е разрешавало износ на оръжия пряко за Украйна, но го е разрешавало до други страни, които ведомството не уточнява. Някои от тези страни са на "континенти различни от Европа" се казва още в отговора.  Всички изделия, чийто износ министерството е разрешило, "са с чуждестранен произход, доставени от други държави с цел последваща търговска реализация от българските търговски дружества", пишат още от министерството.

До момента няма никакви категорични потвърждения на написаното от Александър Коваленко в канала му в Телеграм. Ето какво е то: 

Die Welt публикува интересна статия за това как България тайно помага на Украйна, когато мнозина се опитваха да игнорират темата за войната в Украйна.

За мнозина тази статия се превърна в истинско откровение, тъй като в открити източници все още няма информация за помощта от България.

За мнозина, но не и за тези, които са мои читатели. Наистина, още през юни, възмутен от критиките към България от страна на невежи говорещи глави, които използват голяма публика и наливат ерес в ушите им, отбелязах, че България е една от онези страни, които в челните редици на първите започнаха да помагат Украйна с тежко оръжие.

По-специално, към юни се говори за 152-мм гаубици Д-20 и 122-мм БМ-21 Град. Именно България беше една от първите, които предложиха свои ремонтни предприятия за възстановяване на повредена в битките украинска военна техника. И сега обемът на тази помощ е много по-голям.

По-конкретно, България участва в предаването на Украйна на танкове Т-72М1, известно количество авиационна техника и не само. Да не говорим за логистичния фактор. Но много неща ще станат известни едва след края на войната.

И затова - България, благодаря ти!

По-рано германският вестник Die Welt писа, че българските доставки на боеприпаси и дизелово гориво са изиграли важна роля в най-трудните за Украина месеци след руското нахлуване на 24 февруари 2022 г.

В отговор до Клуб Z относно твърденията на Коваленко Министерството на отбраната пише: 

"Министерството на отбраната не е изпращало каквото и да е въоръжение на Украйна преди да влезе в сила решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г. Министерството на отбраната предоставя военна и военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решенията на Народното събрание от 3 ноември 2022 г. и от 9 декември 2022 г. Списъкът с военна помощ, която се предоставя на Украйна, е описан в приложение 1 към решението на парламента от декември 2022 г. Приложение 1 е класифицирано съгласно Закона за защита на класифицираната информация".

За периода от 24.02.2022 г. до настоящия момент има издадени от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката и индустрията разрешения за износ и трансфер на описано във вашия имейл оборудване, но само за държави, различни от Украйна - пише на Клуб Z Министерството на икономиката. - Някои от тях са и за континенти различни от Европа. Всички изделия, включени в разрешенията за износ и трансфер са с чуждестранен произход, доставени от други държави с цел последваща търговска реализация от българските търговски дружества. Към момента се обработват данните по отношение на осъществената реализация на изделията, чиито износ и трансфер е разрешен през 2022 г. и данните ще бъдат включени в годишен доклад за дейността на Междуведомствената комисия. Комисията ще спази срока – 30.06.2023 г. съгласно изискването на чл. 70 Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба за внасяне на Доклад в Народното събрание".