Полша е готова да предаде на украинската армия 60 танка PT-9, които са модернизирана версия на Т-72, ​​както и 14 танка Leopard 2, казва полският премиер Матеуш Моравецки в интервю за CTV News.

Според него за въоръжените сили на Украйна е важно да разполагат с танкове, тъй като в руските складове има до 15 хиляди единици такава техника.

„Ако не искаме Украйна да претърпи поражение, трябва да бъдем много отворени и смели в подкрепата на Украйна - казва Моравецки. - И мисля, че ако Европа иска да има стабилен и дългосрочен растеж, стабилност и развитие по мирен начин, трябва да отразяваме всички тези варварски руски атаки“.

Той отбеляза, че Полша е първата страна, която е доставила на Украйна 250 танка и предприема редица стъпки за присъединяване на различни страни към международната коалиция за прехвърляне на танкове Leopard 2.

На 25 януари Германия, след дълго колебание, одобри прехвърлянето на 14 танка Leopard 2 в Украйна и реекспорта им от страни партньори.

След това редица държави също обявиха доставката на Leopard 2 на Украйна. По-специално Frankfurter Allgemeine Zeitung съобщи, че Полша изнася 14 такива машини. А полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че страната планира да обучи танкова бригада от Въоръжените сили на Украйна до края на март, съобщава украинският новинарски сайт НВ.