Германия подкрепя Украйна във войната срещу руските агресори с основни бойни танкове "Леопард 2", съобщи официално германското правителство.

Германия ще достави на Украйна 14 основни бойни танка "Леопард 2 А6" до края на март. Освен това германското правителство дава разрешение на други държави да доставят свои собствени танкове "Леопард". Канцлерът Олаф Шолц обяви това на заседание на кабинета, съобщи говорителят на правителството Щефен Хебещрайт.

"Решението следва добре познатата ни линия за подкрепа на Украйна по най-добрия възможен начин. Действаме в международен план в тясна координация", се казва в изявлението на канцлера.

Решението е предшествано от месеци на дебати. Целта е създадената в Европа международна коалиция възможно най-бързо да сформира два танкови батальона с "Леопард 2" (общо 80 танка). Пакетът включва и боеприпаси, логистика и поддръжка на системите.

Малко по-късно Шолц обяв ирешението и пред Бундестага и се изправи пред депутатите за въпроси. 

„Германия винаги ще бъде начело, щом става въпрос за подкрепата за Украйна“, заяви Шолц в своето изказване. Той добави, че в същото време Германия трябва да гарантира. че войната няма да "ескалира във война между Русия и НАТО". "Ние винаги ще имаме предвид този принцип", заяви Шолц.

Германският канцлер каза още, че президентът на САЩ Джо Байдън е добър партньор на Германия и техните наскорошни разговори са били в приятелски тон, като по този начин отхвърли спекулац;иите, че Вашингтон е гневен на дългото отлагане на решението за танкове.

Междувременно говорител на германското правителство каза, че Германия засега не е получила искания от партньорски страни за реекспорт на танкове "Леопард 2" в Украйна, освен от Полша. Партньорските страни вероятно ще обявят плановете си през "идните часове и дни", добави говорителят.

Германия, като страна производител, играе ключова роля по въпроса за доставката на "Леопард". Когато се продава военно оборудване на други държави, в договорите винаги се включват така наречените клаузи за крайна употреба. Тези клаузи предвиждат, че германското правителство трябва да даде съгласието си за трансфер на оръжия към трети страни. Шолц беше подложен на конкретен натиск заради официална молба за износ от полското правителство. От известно време Полша оказва натиск върху Германия в дискусията за доставка на бойни танкове. Президентът Анджей Дуда обяви, че иска да подари на Украйна 14 бойни танка "Леопард". Вече е ясно, че германското правителство ще одобри полската заявка за износ.

От 14-те европейски държави, които разполагат с танкове "Леопард", освен Полша готовност да доставят бойни танкове изявиха и Финландия и Нидерландия. От друга страна, Чешката република обяви, че не желае да се откаже от бойните танкове "Леопард 2", които Германия е обещала в рамките на размяната на оръжия, в които тя се включи и получава западно срещу отстъпването на старо съветско оръжие.

„Сега не е възможно да продължим да изпращаме "Леопардите", защото тези танкове са ни необходими за нашата сигурност“, заяви чешкият министър-председател Петр Фиала пред информационната агенция ДПА.

Първите танкове "Леопард" от Германия може да пристигнат в Украйна след около три месеца, съобщи германският министър на отбраната Борис Писториус след заседание на комисията по отбрана на Бундестага в Берлин, цитиран от ДПА.

По думите му обучението и определянето на маршрутите за доставка ще започне много скоро.

Писториус нарече решението за предоставяне на танковете "историческо", защото е взето съгласувано в условията на "изключително взривоопасна обстановка в Украйна".

Украйна: Първата стъпка бе направена

Украинското президентство изрази удовлетворение във връзка с решението на Берлин да изпрати 14 танка "Леопард" на Киев.

"Първата стъпка бе направена", заяви в "Телеграм" началникът на президентската канцелария Андрий Ермак, цитиран от БТА.

Ермак призова и други западни страни да изпратят на Украйна от тези бойни танкове, за да може Украйна да се противопостави на руската инвазия.

"Имаме нужда от много "леопарди", добави той.

НАТО: Това може да помогне на Украйна да победи

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали Германия за решението й да предостави танкове на Украйна.

„Силно приветствам лидерството на федералния канцлер и на Германия в даването на танкове Леопард 2“ на Украйна след консултации с други съюзници и партньори на НАТО. В този решителен момент от войната на Русия това може да помогне на Украйна да се защити, да победи и да възтържествува като независима страна“, написа той в туитър.

Руското посолство в Берлин: Германия изостави "историческата си отговорност" пред Русия

С изпращането на танковете Германия изостави "историческата си отговорност" пред Русия. Това изявление публикува руското посолство в Берлин след изявлението на германското правителство.

"Това изключително опасно решение извежда конфликта на ново равнище на конфронтация и противоречи на изявленията на германски политици за нежеланието на Федерална република Германия да бъде въвлечена в него", каза посланикът Сергей Нечаев.