Демографската ситуация в Русия може да се подобри, като се поканят в страната граждани на европейските страни и Съединените щати, които в момента преживяват "ад и ужас". Това предложение направи депутатът от Държавната дума и първи зам.-ръководител на фракцията "Справедлива Русия - За истината" Дмитрий Гусев, предаде "Лента.ру".

Според политика обстановката може да се подобри от наплива на чужденци, които щели да бъдат изкушени от раздаването на безплатни земи.

"Просто трябва да проведем голяма кампания в Европа и Америка: "Елате при нас, ще ви дадем 10 хектара, ще работите за нас!" Хората ще избягат оттам. Седем милиона души, европейци и американци, които сега преживяват ад и ужас, ще дойдат при нас с удоволствие", увери Гусев.

Населението на Руската федерация намалява от 2018 г. и достигна 145,1 милиона души на 1 август 2021 г., т.е. 475 500 души по-малко, отколкото в началото на 2022 г. и сравнено със 148,3 милиона души при разпадането на Съветския съюз през август 1991 г.

Продължаването на войната до края на пролетта би било "катастрофално", прогнозира пред "Блумбърг" демографът Игор Ефремов. То вероятно ще свали ражданията до само 1 милион през 12-те месеца до средата на 2024 г. Раждаемостта може да падне до 1,2 деца на жена - равнище, което Русия е имала само през 1999 и 2000 година. За да се поддържа населението стабилно при липса на миграция, е нужна раждаемост от 2,1 деца на жена.