Руският диктатор Владимир Путин има за цел да води война срещу Украйна в продължение на много години и очаква, че нова офанзива на руската армия, която вероятно ще започне още през февруари-март 2023 г., ще позволи на нашествениците да изземат инициативата от Въоръжените сили на Украйна. Това твърдят редица източници в Русия и САЩ пред "Блумбърг", цитирани от НВ.

Агенцията отбелязва, че почти година след нахлуването, "което трябваше да отнеме няколко седмици, Владимир Путин подготвя нова атака срещу Украйна" - и в същото време подготвя Русия за това, което смята ще бъде дългогодишен конфликт със Съединените щати и техните съюзници.

Според източници на "Блумбърг" Кремъл "се стреми да демонстрира, че силите му са способни да възвърнат инициативата след няколко месеца на загуба на позиции". Целта на Москва е "да окаже натиск върху Киев и неговите поддръжници да се съгласят на някакъв вид примирие, което да остави Русия под контрола на окупираната територия".

Към днешна дата дори Путин не може да отрече слабостта на руските въоръжени сили, след като войските му загубиха повече от половината земя, завзета в Украйна от началото на пълномащабната инвазия, твърдят източниците.

"Продължителните неуспехи принудиха мнозина в Кремъл да бъдат по-реалистични относно моментните си амбиции – и да признаят, че дори задържането на сегашната фронтова линия би било постижение", пише агенцията.

Путин обаче остава убеден, че Русия може да надделее срещу всички неуспехи – но разчитайки на по-големи сили и готовност да поеме почти всяка загуба.

Москва може да поднови офанзивата още през февруари-март 2023 г., твърдят приближени до Кремъл източници.

"Техните коментари потвърждават предупрежденията на Украйна и нейните съюзници за предстоящата нова офанзива на Руската федерация и предполагат, че тя може да започне преди Киев да получи наскоро обещаните танкове от САЩ и Европа", посочва агенцията.

"Блумбърг" определя плановете на Путин като "поредната смъртоносна ескалация на неговата война", напомняйки, че Украйна подготвя собствен удар за освобождаване на своите територии и отхвърля всяко примирие, което би запазило Русия под контрола им. Путин, от друга страна, вярва, че "няма друга алтернатива, освен да надделее в конфликта", който смята за екзистенциална разправа със САЩ и техните съюзници.

Следователно нов кръг на мобилизация в Русия, според тях, е възможен още през пролетта, докато руската икономика и общество са все повече подвластни на нуждите на войната.

"Путин е разочарован от начина, по който вървят нещата, но не е готов да се откаже от целите си", казва Татяна Становая, основателка на консултантската компания R.Politik. "Това просто означава, че пътят ще бъде по-дълъг, по-кървав и по-лош за всички".