Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви днес, че президентът на САЩ Джо Байдън има възможността да прекрати конфликта в Украйна, но до момента Вашингтон не се е възползвал от това, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ключът към режима в Киев до голяма степен е в ръцете на Вашингтон", каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите му американското правителство може просто да даде съответните указания на Киев и всичко да приключи. Но "в момента виждаме, че ръководителят на Белия дом… не иска да използва този ключ. Точно обратното, той избира да продължи с доставките на оръжия в Киев", допълни още той.

Всъщност, дори и без натиск от страна на САЩ, Украйна няма да се съгласи да отстъпи  на Русия окупираните от нея украински територии след 24 февруари 2022 г., а вероятно - и анексирания през 2014 г. Крим.

За Киев и западните му съюзници ключът за края на конфликта е в Кремъл - украинските власти обявиха, че войната ще приключи, когато руската армия напусне Украйна, бъдат изплатени репарации и отговорните за геноцида бъдат изправени пред международен съд.