Организация "Бъдеще за туризма" съобщи за множество случаи на недопускане на български туристи с всички необходими документи на територията на Мексико. Според информация на служебния външен министър Николай Милков от октомври 2022 г. до момента 18 български граждани са се свързали с посолството ни в Мексико, предаде БТА. 

По-рано тази седмица Милков каза, че българското посолство в Мексико е изпратило нота, с която иска пълна информация по случая с върнатите туристи. Все още няма официален отговор от мексиканските власти.

"Основната информация е от страна на пострадалите граждани - повече анализираме чрез социални мрежи, а не в директен контакт с посолството, което не позволява директен диалог", обясни той.

За един от случаите е установено, че хотелската резервация не е предварително платена, а в Мексико считат, че изискването за допускане предполага плащане на резервацията, защото в противен случай може да стане фиктивна резервация, която да позволи влизането в страната, каза още министърът.

Милков подчерта, че към момента няма основания за избягване на страната като туристическа дестинация. По думите му тя полага сериозни усилия да се позиционира като важна туристическа държава. 

Всички случаи са били на летището в курорта Канкун. Веднага след приземяването на самолета някои от пътниците от Източна Европа и от бивши съветски републики са отклонявани и от униформени лица са отвеждани в отделни помещения, където им прибират мобилните телефони, след което ги експулсират обратно със същия самолет, под предлог че нямат предплатен хотел и не могат да пребивават в страната, разказват от "Бъдеще за туризма".