С 316 гласа „за“ и 129 „против“ долната камара на мексиканския Конгрес легализира днес употребата и производството на марихуана за рекреационна употреба, съобщиха световните медии.

Това стана, след като преди две години Върховният съд на страната обяви забраната за употреба на марихуана за удоволствие за противоконституционна. Преди повече от 3 години пък бе легализирана употребата на медицински канабис.

Новият закон в Мексико позволява на всеки пълнолетен гражданин да употребява марихуана, а на фермери - да се сдобият с разрешително за отглеждане на канабис. Гражданите също така ще могат да отглеждат малък брой растения в дома си за лична употреба.

„Днес е един исторически момент“, коментира Сайми Олвера, депутат от управляващата партия. „С това решение грешното вярване, че канабисът е част от сериозните проблеми на мексиканското обществено здраве, отива в историята.“

Решението е от особено значение в Мексико - държава, която през последните няколко десетилетия се бори с наркомафията. Местните производители и трафиканти на дрога са основен източник за големия северен съсед - САЩ.

Според управляващите легализирането на марихуана ще нанесе сериозен удар на наркобосовете и техния бизнес. За разлика от много други държави обаче, където мнозинството от граждани подкрепя легализирането, а канабисът продължава да бъде нелегален, в Мексико е обратното - две трети от мексиканците не одобряват законовите промени.

Според експертите по сигурността тази легализация няма сериозно да повлияе и на наркомафията в страната - след като вече 15 щата легализираха марихуаната, основната част от бизнеса с наркотици в страната е фокусиран върху по-печеливши „продукти“ като фентанила и метамфетамините.

Не е и ясно доколко законът ще помогне на бедните мексикански фермери, които отглеждат марихуана от десетилетия и могат да се окажат в конфликт между воюващи помежду си трафикантски банди. Според новите правила фермерите ще получат приоритет при лицензиране, като при определени условия могат да получат и повече от един лиценз и разрешения за по-големи обеми на производство.

В добавка легализирането на марихуаната означава и облагане на производството с данъци, което може да е сериозен удар за фермерите - макар и сериозна полза за държавната хазна.

Все повече държави по света легализират или декриминализират канабиса. Все повече научни изследвания твърдят, че растението не е вредно, употребата му не води до пристрастяване и е добра естествена алтернатива на съществуващи лекарства за облекчаване на различни заболявания. Въпреки това в много държави, включително и в България, продължава да се разпространява тезата, че употребата може да доведе до ползване на по-тежки наркотици. У нас, както и на федерално ниво в САЩ, марихуаната продължава да се третира като опасен наркотик наравно с кокаин, хероин и др.