Новак Джокович е предизвестеният нов-стар шампион на Откритото първенство на Австралия по тенис. На финала сърбинът победи Стефанос Циципас с 6:3, 7:6(4), 7:6(5) и за 10-и път стана №1 Мелбърн.

Това е 22-ата му титла в Големия шлем, с което изравнява Рафаел Надал, който бе първенец през миналата година, когато Ноле не участва, тъй като бе депортиран.

За целия турнир тази година Жокера даде само един сет, а играчът, който го затрудни най-много, бе Григор Димитров. Днес Циципас стигна до два тайбрека, но в тях не успя срещу един от най-великите в историята.

Това е втори Мейджър финал, в който Джокович побеждава Циципас - предишният път това бе на "Ролан Гарос", като тогава битката бе далеч по-драматична - 3:2 след обрат.

Новак си връща и първото място в световната ранглиста от понеделник. 

Новак Джокович започна уверено във финала и проби подаването на съперника в четвъртия гейм на първия сет за преднина от 3:1. Сърбинът увеличи аванса си до 4:1 и 5:2, а малко по-късно стигна до 6:3 при първия си сетбол.

Циципас подобри нивото на играта си в началото на втория сет. При 2:2 измъкна много труден гейм, за да поведе с 3:2, а след това остана спокоен при опитите на Джокович да го притисне при 4:3.

Гръцкият тенисист все по-често затрудняваше противника си и при 5:4 и 40:30 в своя полза стигна до сетбол, който сърбинът спаси. В последвалия тайбрек Новак Джокович поведе с 4:1, допусна изравняване до 4:4, но взе следващите две разигравания и спечели втория сет при първата си възможност за аванс от 2:0.

Третата част стартира с две възможности за пробив за Стефанос Циципас, след като сърбинът изостана с 15:40. Джокович отрази първата, но гъркът се възползва от втория си шанс и поведе с 1:0. Сръбският тенисист обаче веднага върна пробива, изравнявайки за 1:1 гейма и постепенно заигра по-стабилно. Стигна се до тайбрек, в който Новак Джокович бе категоричен и спечели със 7:5.

След последната точка във финала сърбинът даде воля на емоциите си и разплакан отиде при близките и екипа си на трибуните на "Род Лейвър арина"