Арина Сабаленка спечели титлата от Откритото първенство на Австралия по тенис. Представителката на Беларус записа първи триумф в турнир от Големия шлем, побеждавайки в много красив, напрегнат и равностоен финал Елена Рибакина (Казахстан) - 4:6, 6:3, 6:4. 

Двубоят на „Род Лейвър арена“ продължи два часа и 29 минути и предложи страхотно зрелище за публиката, така се превърна в един от най-качествените финали при жените в последните години. 

Тенисистите от Русия и Беларус можеха да участват в Мелбърн (също както в Париж и Ню Йорк през м.г., единствено на "Уимбълдън" им бе забранено), като играха само от свое име - без посочване на държава и флаг. Сабаленка е родена в Минск преди 24 г.

Тя демонстрира отлична форма от началото на годината - не е победена вече в 11 мача. Пласира 17 аса и 51 печеливши удара в битката за титлата.

Шампионката от "Уимбълдън" Елена Рибакина е рускиня, която се състезава за Казахстан от 2018 г.

Тя спечели първия сет с 6:4, след като осъществи пробив в третия гейм и поведе с 2:1. Арина Сабаленка го върна и изравни за 4:4, но веднага допусна нов след двойна грешка и впоследствие се прости със сета.

Петата поставена при жените започна още по-напористо във втория и този път първа стигна до брейк - 3:1, затвърди и не след дълго изравни сетовете след 6:3.

Третият бе решен с един пробив, който Сабаленка направи за преднина от 4:3. Тя бе малко по-добрата тенисистка, като по-лесно затваряше своите сервис геймове, за разлика от Рибакина. Последната се пропука в решителен момент, а в самия край - при 4:5, не се предаде лесно, спасявайки три мачбола на началния удар на своята опонентка.

При четвъртия обаче Сабаленка стигна до заслужен успех. След победната точка тя падна на корта и поплака, преди да се изправи и да приеме овациите. Двете се прегърнаха, а след това на награждаването размениха комплименти и пожелания да имат и други финали една срещу друга.