Нено Димов стана първият роден действащ министър с прокурорско обвинение. Той беше издигнат за екоминистър от квотата на ВМРО в коалиционното правителство „Борисов“ 3.

Бил е главен секретар на Министерството на околната среда и водите по време на управлението на Иван Костов, а след това и депутат от ДСБ.

Подава оставка от ареста, след като през януари 2020 г. е задържан при акция на прокуратурата заради водната криза в Перник. Димов е обвинен в това, че всеки месец е бил информиран от бившия управител на ВиК-Перник за намаляването на водата в язовир „Студена“, но въпреки това е подписвал разрешения за използването на вода за промишлени нужди.

Така се стигнало до безводието в града. Обвинението е за умишлена безстопанственост, а спецпрокуратурата го причислява към списъка на делата за корупция.

Нено Димов даде първото си интервю след ареста в предаването „120 минути“ по бТВ с водещ Светослав Иванов.

„За мен арестът беше изненада. Аз нямам обяснение защо озовах там, но вероятно този въпрос трябва да бъде зададен към тези, които всъщност ме задържаха в ареста“, каза бившият екоминистър.

Той уточни, че не е очаквал подкрепа от премиера тогава - Бойко Борисов, нито от колегите си. Също, че вярва на институциите в България и в това, че съдебният процес ще даде отговор на въпроса защото се е стигнало до водната криза в Перник.

„Отговорите всъщност трябва да бъдат дадени от съдебното следствие, което тече в момента. Аз не бих си позволил да го коментирам, докато то не е завършило, защото не е и редно да коментирам съда. Той е институцията, която ще даде отговор на тези въпроси“, заяви Димов в отговор на въпроса защо в крайна сметка Перник остана без вода през 2019 г.

Той признава, че арестът не е най-приятното място, но от друга страна е използвал времето там, за да напише новата си книга - „Зеленият терор и консервативната алтернатива“.

„Всъщност концептуално тя беше разработена именно през тези четири месеца, докато бях вътре. По този начин реших да направя своята лимонада от лимоните, които ми представиха“, уточни бившият екоминистър.