Пореден политически фарс се разигра в залата на икономическата комисия към Народното събрание. ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" бойкотираха заседанието и така отнеха възможността да се постигне някакво решение по казуса с българската система "Зелена карта", от което може да зависи и изпълнението на предварителните условия по валутния механизъм ERM II и приемането на България в еврозоната. От партията на Бойко Борисов в залата имаше двама представители, само единият от които - Александър Иванов - взе думата, покрещя известно време и накрая напусна залата с трясък. 

Представителят на българските застрахователи - Борислав Богоев, пък чистосърдечно призна, че от бранша знаели предварително, че кворум няма да има. На въпросите "Как така" и защо не са казали още в началото, той обяви - "Ние не сме тъпи, знаем как работи парламентът".

За какво става дума? 

Преди няколко години България се оказа в центъра на пореден европейски скандал, след като стана ясно, че две от големите застрахователни фирми у нас - "ДаллБогг: Живот и здраве" и "Лев инс", имат неизплатени суми за обезщетения по системата "Зелена карта" в размер на няколко десетки милиона евро. В кюпа бяха и други фирми, но тези две бяха особено видими, заради големите суми. Казусът стигна до високите етажи в Брюксел и Съвета на бюрата наложи мониторинг на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Впоследствие бяха направени промени и задълженията - изчистени. България от своя страна пое ангажимент да спазва правилата на Съвета на бюрата при влизането си в ERMII, а този ангажимент се наблюдава именно от EIOPA (Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване). Мнението на институцията е важно, защото Европейската комисия ще се допита до нея при вземането на решението за приемането ни във валутния съюз. 

Сега Кодексът за застраховането бе отворен по предложение на Министерство на финансите, което искаше да регламентира основния принцип на системата "Зелена карта" - първо да минава плащането за щетата, а след това да идва оспорването, ако такова има. Това гарантира, че няма да има компании, които отказват да изпълнят своя ангажимент след инциденти на свои клиенти в чужбина. 

Между двете четения обаче, от страна на ГЕРБ и "Български възход" се появи предложение, в което бе записано, че ще се иска представяне на "валидност на претенцията, включително банково извлечение за плащане на увреденото лице или неговите наследници". На практика - обезсмисляне на генералната идея на системата. Интересното е, че изданието "Капитал" в материал отпреди няколко дни забелязва, че предложенията на ГЕРБ и "Български възход" са буквално идентични, включително и с правописните си грешки. Според вносителите така би трябвало да се преборят опитите за застрахователни измами.  

Ден по-късно Клуб Z цитира писмо от европейския орган по застраховане до представители на Министерство на финансите, в което ясно бе разписано, че при приемането си в т.нар. чакалня на еврозоната - механизмът ERM II, страната ни е поела ангажимент да спази общите европейски разпоредби за т.нар. "Зелена карта" и че допълнителни текстове, като предложените, може да се разглеждат "като сблъсък с целите на ERMII и ангажимента, който имаше за цел да разреши проблемите със системата "Зелена карта", довели до мониторинг от страна на Съвета на бюрата". Неспазването на целите на ERM II може да се приеме за негатив и да послужи като аргумент във вреда на България. Днес съществуваването на писмото бе потвърдено от Министерство на финансите. 

Какво стана днес? 

Още от началото на заседанието стана ясно, че петте изредени по-горе партии ще бойкотират кворума, макар на крака в Народното събрание да бяха дошли представителите на българското бюро по застраховане, представители на всички работодателски организации и лично министърът на финансите Росица Велкова. 

Опитите на бранша да регламентира предложенията на ГЕРБ и "Български възход" бяха яростни и към обяснението, че така ще се борят застрахователните измами, бе лепната и заплахата, че приемането на предложението на Министерство на финансите можело да увеличи и цената на застраховката "Гражданска отговорност". Тази теза издиша, най-малкото, защото по признание на бранша това е несигурно. Освен това е ниска цена за приемането ни в зоната. 

Именно тази теза обаче подхвана Александър Иванов от ГЕРБ, който викайки обвини "Демократична България" и "Продължаваме промяната" - единствените партии с пълен набор депутати в комисията, че са докарали страната до 25% инфлация и обяви, че от ГЕРБ са ни вкарали в еврозоната. Вероятно имаше предвид ERM II, защото към момента не е известно България да е член на валутния съюз. Малко по-късно си тръгна от залата, оставяйки другите да търсят някакво решение. 

Такова все пак се появи. Министерство на финансите предложи промяна на текстовете. По същество - идеята беше да се впише в текстовете, че компаниите ще плащат преди обжалването за инциденти, но ако има съмнение за измама, ще се изисква валидност на претенцията, включително банково извлечение за плащане на увреденото лице. В другите случаи ще се следват вътрешните правила на Съвета на бюрата. 

От българското бюро обаче отказаха да приемат този вариант, като до края на комисията не можаха да обяснят защо. Искаха си старото предложение на ГЕРБ и "Български възход", което обезмисля системата. Искаха го въпреки, че Росица Велкова неколкократно цитира писмата от партньорите, които казват, че тези текстове не отговарят на правилата на Съвета на бюрата и че могат да се окажат пречка през изпълнението на предварително поетите ангажименти в механизма ERM II. 

Така и днес, заради липса на кворум в комисия, до решение не се стигна. Не е ясно и какво ще се случи, защото животът на този парламент приключва на трети февруари (според предварителната заявка на президента). Оставянето на нещата както са сега облагодетелства застрахователите, но създава рискове пред страната за членството в еврозоната. 

Последствията 

По думите на финансовия министър, на 13 февруари България трябва да отчете изпълнението на критериите от ЕРМ пред Европейската комисия. Така е почти сигурно, че този показател ще остане неизпълнен, както и още поне два - промените в Търговския закон и закона за изпирането на пари, които останаха неизменени от това народно събрание. 

Днес в дебатите бе извадена и картата "инфлация", тъй като към днешна дата страната ни не отговаря и на критерия за ценова стабилност. Както многократно обаче, отбеляза председателят на комисията по икономика Мартин Димитров, страната ни има по-голям шанс да се договори за инфлацията, защото тя е повсеместна, отколкото за поетите ангажименти по законодателството.