Проектът за застрояване в двора на ресторант "Синия лъв" до Народния театър в София няма да се разглежда, докато инвеститорът не представи ново изследване с максимално запазване на дърветата. Това обяви днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Плановете за застрояване се обсъждат от години, като идеята е в градината да се построи 6-етажа офис сграда, с 3-етажен паркинг. Теренът е държавен до 2005 г., когато е продаден от областния управител. Сега е собственост на "А-Трейд 3000", фирма на собствениците на сметосъбиращата компания "Титан".

Преди седмица на заседание на комисията по околна среда на СОС бе взето решение да се отстранят 25 дървета пред ресторанта, за да се осъществи новият проект. Става дума за смърчове, ели, явори, ясен, липи, акация, бреза и две плодни дръвчета, всички в добро състояне. Не е имало дори обсъждане да се направи опит за запазването им.

"Проектът за подробен устройствен план на терена до „Синия лъв“ на ул. „Иван Вазов“ от 2017 г. до момента е връщан 3 пъти с указания за промени от направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община, обясни днес Георги Георгиев. - Поисках от главния архитект Здравков да отложи разглеждането на проекта за ПУП за УПИ III-337, кв. 468 в район „Средец“ от Специализирания експертен съвет, докато инвеститорът не представи в комисията по екология на Столичния общински съвет ново изследване с максимално запазване на съществуващите дървета в имота.“

Той припомни, че Подробен устройствен план за проекта е одобрен от културното министерство още през лятото на 2021 г., а в края на 2022 г. кметът на "Средец" Трайчо Трайков не е възразил срещу последната версия на проекта.