В две свои публикации във фейсбук политологът проф. Евгений Дайнов коментира две актуални теми. Едната е замяната на българския лев с евро. Другата е поредното лобистко законодателстване в парламента, което застрашава влизането ни в еврозоната.

Ето какво написа Дайнов:

В последните седмици на семестъра се хванах, че непрекъснато обяснявам на различни групи студенти следното:

Знаете ли какво е международното обозначение на българския лев - онова, което виждате в банки и чейндж-бюра? BGN, нали? Защо N? Защо не L - за "Лев"?

Имаше L, Лев, до въвеждането на валутния борд през 1997 година.  След това стана N - Номинал.

От 1997 година българският Лев не съществува. Той е вързан за Еврото и няма друго битие извън него. Затова е Номинал - хартийка, която не е валута, а съществува да радва местните. За каква загуба на суверенитет иде реч тогава? Просто заменяме хартийка за туземци с истинска валута. 

Не знам, дали това е 100 процента правилно от гледна точка на висшите финанси, но от гледна точка на обяснение за не-финансисти мисля, че върши работа.

По погрешка включих българска ТВ. Застраховките Гражданска отговорност щели да станат двойни. Защо? Защото Трактора бил ядосан, че ЕС иска той да спазва правилата.

Стига бе, стига отстоявали интересите на всякакви. Всеки ден да се пънете, пак няма да можете да ги защитите всичките - те извират от всяка цепка и откак Бойко ви не управлява, са много, много изгладнели. Утре чакам да вдигнете вой в защита на Вълка, после на Таки (пардон, вече вдигахте), а още по-после - на всички останали герои с прякори като Мършата, Манивелата, Мускула, Джибрето; името им е легион. Няма да ви стигнат дните в годината.

Не ви ли писна? И не ви ли е, най-сетне, срам?