Мистерията около пътуването на главния прокурор Иван Гешев в САЩ, както обявиха от обвинението, за да участва в ежегодната Молитвена закуска, все така не се разплита. Което явно е принудило депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев да прати някои въпроси до подопечната на Гешев институция.

Мирчев сам публикува въпросното питане в профила си във фейсбук. Като основно той (а и не само той) иска да знае - кой е поканил Гешев, кои са тези митични конгресмени, цитирани в прессъобщенията на прокуратурата по повода и кой е платил за визитата.

"Главният прокурор Гешев гръмко обяви, че ще ходи на молитвена закуска с президента Байдън в САЩ. Американското правителство бързо обясни, че няма нищо общо с посещението на Гешев, който в крайна сметка оказва се, е отишъл като турист в САЩ и е гледал молитвената закуска на видео.

Тези молитвени закуски обаче са скъпа работа и присъствието на тях обикновено струва десетки хиляди долари. Прокуратурата твърди, че Гешев ще е в САЩ по покана на конгресмени, но така и не става ясно кои са тези конгресмени.

Тук определено възникват въпроси, на които прокуратурата и Гешев дължат отговори. Затова изпратих писмо с въпроси към прокуратурата като народен представител", пише депутатът от ДБ."

И свежда въпросите:

  1. По покана на кои конгресмени е участието Ви в мероприятието?
  2. Кой поема таксата за участие в мероприятието?
  3. Кои са придружаващите Ви лица?
  4. За сметка на кое перо от бюджета на съдебната власт са изразходвани средствата за командировката и какъв е техният размер?

И докато Мирчев пише на прокуратурата, прокуратурата пише до обществеността. На английски език. На сайта й днес се появи поредното съобщение за пътешествието на Гешев до Страната на неограничените възможности. В което отново пише, че е закуската е давана от американския президент, че Гешев ще е там по покана на "конгресмени" и има множество планирани срещи и участия в международни форуми.

(А един сайт, който често спонтанно лъска имиджа на Гешев, дори подчерта, че ще посети "националната библиотека на Конгреса -  най-старото федерално културно учреждение в САЩ", б.р.).

Припомняме, че още с първото обявление в. "Сега" отправи запитване до американското посолство. В същия ден оттам отговориха, че: "Американското правителство не участва в организацията на това посещение." И уточниха, че "въпреки че много представители на правителството на САЩ от различни партии и звена на управление посещават Националната молитвена закуска, тя не е организирана от правителството на Съединените щати".

Чак после медии, които обичайно прокламирант безрезервно тезите на Гешев, се поправиха, че закуската не била "по покана на Байдън" а "при Байдън".