За пръв път от началото на COVID пандемията и политическата криза в България тревогата за икономиката на страната спада, показва изследване на "Галъп", проведено сред 808 пълнолетни българи с пряко интервю между 12 и 20 януари тази година.

"Ако войната или ръстовете на цени не причинят скорошен нов пик, може да се окаже, че сравнително леката на фона на очакванията зима действително е премината без толкова проблеми, колкото би могло да има", отбелязват от социологическата агенция.

Това не означава, че българите са станали изведнъж оптимисти - 55,3% от анкетираните все още смятат, че общото икономическо положение в страната ще се влошава. Но това е спрямо 63,2% през есента. Тогава 16,8% са смятали, че няма да има промени, сега са 22,4%. Оптимистите всъщност са същия дял - 7% от анкетираните.

По отношение на личните си финанси, българите показват даже още по-отчетливо успокояване. В края на миналата година мнозинството - 52% - са очаквали влошаване, сега са 40,7%. Осезаемо е връщането на нивата на отговорите „ще остане същото“ – от 22,7% на 30%. Има дори плах ръст на оптимистите, които очакват подобрение – при 8,4% през есента, сега 11,1% вярват в това.

"Коронавирусът и протестите от 2020 г. са повлияли на личните очаквания на домакинствата, но не толкова видимо, колкото реалния ръст на инфлацията в края на 2021 г.", отбелязват от "Галъп".

Това е сериозно подобрение спрямо 2022 г., когато притесненията на българите са били на същото ниво като тези по време на световната икономическа криза през 2009 г.

Както става и тогава, с новото правителство - сега на Кирил Петков, тогава на Бойко Борисов - има "стартов успокояващ ефект", но той няма дълготрайно влияние за разсейване на тревогите.

"Нивата на тревога за икономиката на страната, които бяха достигнати в последните месеци и години са достигани в рамките на този век само още един път и доближавани в още един. Детайлен поглед в данните показва, че, например по отношение на личните финанси, може би всъщност отминаваме най-тревожния период поне от началото на века насам", обобщават социолозите.