Фарсът около опита на страната да купи или поне да наеме хеликоптер за медицински нужди продължава. Само няколко дни след като специално създаденото държавно дружество "България хели мед сървиз" успя да приключи обществената поръчка за хеликоптер под наем, след като стана ясно, че оферти има и може да се върви към избор на доставчик и лицензиране, в Комисията за защита на конкуренцията е подадена жалба срещу поръчката. 

Компанията, която е подала жалбата обаче няма нищо общо със сектора, няма осигурени служители, не извършва подобна дейност и не изглежда да има каквито и да било интереси в медицинската авиопомощ. Тези й действия обаче засилват съмненията, че някой се опитва да саботира поръчката напълно явно и без никакви скрупули, че става дума за човешки животи. Припомняме, че служебното правителство се опитва да закрие "България хели мед сървиз", въпреки че няма институция у нас, която да е по-близо до лицензирането си за въздушна медицинска помощ от тази компания. Повече за този въздушен медицински абсурд може да видите тук: 

Повече подробности за това кой и как жали поръчката за наем на машина, днес даде в своя фейсбук профил шефът на държавното дружество Георги Гвоздейков. 

"Всичко това е абсолютно умишлено, целенасочено, тенденциозно, манипулативно с цел саботаж и да не бъде доставен този така необходим хеликоптер, който трябва да спасява човешки животи и да продължаваме да бъдем единствената държава в ЕС без HEMS", пише той в гневния си пост. 

Надолу разкритията му обаче са меко казано притеснителни. На първо място - жалбата на компанията "УИЛИНК ООД" е подадена два дни след крайния срок за обжалване. Очевидно това не е притеснило Комисията за защита на конкуренцията. 

"Странно и мистериозно е как Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) допуска разглеждане на жалба подадена от фирма УИЛИНК ООД с ЕИК 202621118, която е с предмет на дейност: Oтдаване на аудио-визуална техника под наем; техническо обезпечение на семинари и други събития; организиране на събития; търговия със стоки и услуги; търговско представителство, посредничество на местни и чуждестранни физически и юридически лица в страната и в чужбина; внос, износ и реекспорт", пише още Гвойздейков. 

Освен това - въз основа на информацията от публикуваните финансови отчети, става ясно, че въпросният жалбоподател не упражнява дейност, която да предполага извършване на услуга идентична или сходна с предмета на поръчката (нито е извършвал подобни сделки – видно от публикуваните отчети). По-странното - според декларациите от Закона за счетоводството, считано от 2020г. УИЛИНК ООД не упражнява каквато и да било дейност, камо ли предоставяне на лизинг на и/или опериране с поне едно въздухоплавателно средство осигурено с медицинско оборудване.

"УИЛИНК" в момента не осигурява и нито един служител, тоест там не работи никой. 

Въпреки всичко това - КЗК не вижда проблем и приема за разглеждане жалбата. Това гарантира забавяне на първата дата за доставка на хеликоптер, която можеше да бъде от средата на годината. Сега тази дата остава неизвестна и разтеглена напред във времето.