ЕС осъжда нападението срещу Християн Пендиков в Охрид така, както са го направили властите в Република Северна Македония (РСМ).

Това заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той говори преди срещата си със скопския външен министър Буяр Османи в Брюксел. Борел прие Османи в качеството му на представител на преходното председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„Уверен съм, че виновните ще бъдат изправени пред правосъдието. Същевременно чуваме неприемливи изказвания от политици националисти, с които се насажда омраза и се подстрекава към насилие. Това може само да задълбочи напрежението и не допринася за духа на добросъседство”, каза дипломат номер 1 на Европа.

Той изрази задоволство от напредъка на процеса на присъединяването на РСМ към ЕС. 

„Затова винаги съм загрижен, когато се появяват ненужни трудности. Напоследък видяхме нарастване на напрежението между Северна Македония и България с неприемливи инциденти и провокации. Решително осъждам всеки призив към насилие”, допълни Борел.

По думите му съвместната работа за създаване на дух на диалог и взаимно уважение е от съществена важност. Това е европейският начин и така е изграден ЕС.