Както се заканиха предварително, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" изготвиха и внасят днес жалба до Конституционния съд (КС) за освобождаването на председателя (вече бивш на практика) на Сметната палата (СП) Цветан Цветков. 

Освобождаването на Цветков стана в разгара на скандалите Nexo и бе направено буквално "ад хок" - в един ден и предложено, и гласувано - по инициатива на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход". В хода на дебата бяха чути всякакви мотиви от страна на вносителите - от това, че нямало одит на партиите покрай даренията от криптокомпанията, до парите за язовирите, но на практика мотиви черно на бяло не се видяха. Проекторешението беше внесено в деловодството на Народното събрание след началото на заседанието, като депутатите гласуваха на база изчетен от председателстващия в залата текст.

Още тогава от ПП и ДБ се заканиха, че ще сезират КС. Причината - не са спазени процедурите по Закона за Сметната палата, които указват как се освобождават и назначават председателят и неговите заместници.

Подробност е, че и Цветков, и заместниците му бяха с изтекли мандати, но законът позволява (както и за останалите колективни органи) оставане на постовете им до избора на ново ръководство. Това даде повод на "коалицията", искаща отстраняването на шефа на СП да даде и формално обяснение - именно, че мандатът му е изтекъл. За изпълняващ длъжността председател беше издигната заместничката на Цветков Горица Грънчарова - Кожарева, макар че нейният мандат също е изтекъл.

Надежда Йорданова (ДБ) и Никола Минчев (ПП) обявиха днес сезирането на КС, като наблегнаха на политическите, според двете парламентарни сили, мотиви за освобождаването на Цветков. "Подобно политическо мракобесие не бива да се допуска", посочи Йорданова. "Топзи политически акт не можеше да остане неатакуван от нас и надяваме се - ненаказан от КС", посочи и Минчев.

Двамата обясниха в какво се съдържа юридическата част от мотивите да сезират КС - не е спазена описаната в закона процедура по избора. В ЗСП е посочено, че Народното събрание избира председател три месеца преди изтичането на мандата на действащия председател, акто това става с публична процедура. А избраният по председател встъпва в длъжност в деня на изтичането на мандата на лицето, на чието място е избран.