Украйна уволни цялото ръководство на митниците в очевидна поредна стъпка от кампания за борба с корупцията, съобщи парламентарният лидер на управляващата партия, цитиран от информационния сайт НВ.

Съобщението идва на фона на други - за обиски у бивш вътрешен министър и един от най-богатите украинци.

Давид Арахамия, председател на парламентарната фракция на партията “Слуга на народа”, обяви в Телеграм поредица от стъпки, които властите са предприели. 

Освен отстраняването на цялото митническо ръководство, те включват обиски на службите у бившия министър на вътрешните работи Арсен Аваков и у бизнесмена Ихор Коломойски.

На обиски е подложена и данъчната администрация, а на длъжностни лица от министерството на отбраната са връчени уведомления, че са заподозрени в разследване за злоупотреби при закупуване на храни за армията.

“Страната ще се променя във време на война. Ако някой не е готов за промени, държавата сама ще дойде и ще му помогне да се промени”, написа Арахамия.

Според НВ обискът у Аваков е свързан с катастрофата на произведен във Франция хеликоптер през януари, при която загина цялото висше ръководство на украинското вътрешно министерство, начело с министъра Денис Монастирски.

Арахамия уточнява, че обискът у Коломойски е свързан със скандал с твърдения за разхищения в размер на 1 милиард щатски долара в компанията “Укрнафта” .

Пред украинския новинарски сайт "Гордон" Аваков казва, че по време на обиска в дома му разследващите са "отработили" една от версиите си и че нищо не са намерили и че са се държали "коректно". Той припомня, че договорите за покупка на велтолетите "Х225 Супер Пума" (Н225 Super Puma) са били утвърдени от правителството и от парламента.