Преди да обяви нахлуването в Украйна, руският президент Владимир Путин е унижавал онези западни лидери, които са се опитали да преговарят с него да не започва война, включително френския президент Еманюел Макрон. Това разказва руският адвокат и блогър Марк Фейгин в интервю за украинския сайт "Гордон".

„Оставиха Макрон, когато пристигна... да върви по пистата от самолета. Не се приближиха до него с кола – добре, държавният глава на Франция, в крайна сметка, един от лидерите на Европа, той отиде (пеша) до своето "Внуково 5" (терминала, на който в Москва обикновено посрещат държавни делегации - б.р.). Посланикът го придружаваше, ходеха пеша през зимата. Преди войната. Да не говорим за факта, че са му предложили да даде изпражнения, за да се срещне с Путин - за анализ на изпражненията. Той е казал: "Не", казва Фейгин.

Той добавя, че стенограмата на телефонния разговор между Путин и Макрон от 20 февруари 2022 г., която се появи по-късно във френските медии, е била предадена от Елисейския дворец.

"Ясно е, че Макрон и неговата администрация са пуснали този материал преди изборите, за да покажат: "Не симпатизирам на Путин. Вижте как разговарях с него." Аудиозаписът, който беше транскрибиран, беше хвърлен на печата под формата на стенограма. И той (Макрон - б.р.) го убеждава: "Слушай, недей, недей... изтегли войските. Нека говоря с (президента на САЩ Джо) Байдън.” – „Не, ще играя хокей.”„Какъв хокей? Предлагат ви да се срещнете с Байдън. Той е готов. Току-що говорих с него“, продължава Фейгин.

Според него на 20 февруари, четири дни преди обявяването на нахлуването в Украйна, Путин се е държал така, сякаш е бил убеден, че до 1 март ще бъде на Крешчатик (централната улица на Киев - б.р.).

По думите на Фейгин Путин ще трябва да си плати за арогантното си отношение към западните лидери.

"Те му отмъщават, те ще отмъстят... Никой нищо няма да му прости. Нито искането на изпражнения, нито ходенето пеша до "Внуково-5" по ледената писта".

При срещата си в Москва дни преди нахлуването на 24 февруари Путин и Макрон седяха в двата края на дълга няколко метра маса. На нея руският лидер посрещна и други чуждестранни лидери като германския канцлер Олаф Шолц и унгарския премиер Виктор Орбан. Официалното обяснение на Кремъл беше, че това е мярка против евентуално заразяване на руския президент с коронавирус.

Тогава френските медии писаха, че Макрон е отказал да бъде тестван за COVID, преди да влезе в Кремъл, тъй като руските власти не са се задоволили с неговия направен във Франция PCR-тест.  Френските служби обясниха, че от съображения за национална сигурност държавният глава не дава кръвни проби в други държави, тъй като здравословното му състояние е естествен обект на интерес за техните разузнавания.