Обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" трябва да бъде мост в средата между всички легитимни интереси. Това каза пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Да осигурим управляемост. Трябва демократично, смело реформаторско управление. Ще преговаряме с колегите, ще видим кой е най-добрия вариант. Разговорите вървят добре. Да подредим пъзела", каза Иванов.

И допълни, че "Демократична България" е успешна коалиционна формула, която функционира "без скандали и разправии" и това е "един от капиталите, с които бихме влезли" в предстоящото обединение.

"Социолгията е гледане в огледалото с обратно виждане. Трябва да се вземат политически решения. Има негативи, рискове, недоволни. Имаме разлики. Няма да са листите темата. Ако имаме спорни теми, няма да е това.

Ние имаме разлики, програмни, ние сме с по-умерено поведение, те са много по-енергични. Номерът е да съвместим двете, така че да получим максимума", каза още Иванов.

Според него партии като ГЕРБ, БСП и ДПС разбират, че "България трябва да тръгне напред, но искат това да се случи без те да се променят".

Иванов заяви, че тези три партии няма да се съберат и да направят правителство. Според него и в трите партии има разумни хора, които знаят, че това би било нетърпимо за обществото.

"Това ще е такъв ритник по всички надежди за движение напред, че обществеата реакция ще е голяма. Такива са реалностите. Това е особеността на ситуацията. Никой не може самостотелно да вземе мнозинство. Събирането на тези фрагменти не винаги означава качество.

Този парламент остана запъртък, не можа от него да се роди пиленцето на изпълнителната власт. Разбират, че това ще бъде нетърпимо", убеден е Иванов.

Той изтъкна, че дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще имат самостоятелно мнозинство зависи от избирателите.

"В този парламент успяхме да формулираме нещо като мълчалив обществен договор - когато не става дума за коалиции, за връщане на силите на статуквото в изпълнителната власт, а за внимателно формулиран дневен ред, това е по-добре от хаоса. Говорим само за придържане към формули. Въпросът е да имаме първия мандат, за да налагаме дневния ред", каза още Иванов.

Той коментира, че ГЕРБ има заслуги за придвижването на България към еврозоната, но сега заради Алексей Петров и стари обвързаности на Бойко Борисов работят против влизането ни там.

"Не позволявахте да ви плашат, това е наше място по право. Ние трябва да сме на масата, където се вземат решенията. Ние заслужаваме да бъдем в сърцето на най-важния механизъм. И сега изведнъж ГЕРБ се отказват да направим тази крачка", заяви Иванов.

Той изтъкна, че скандалът "Нексо" е само и единствено политически мотивирана пропагадна акция на прокуратурата. 

Иванов направи равносметка на свършеното от настоящия парламент. Той заяви, че депутатите в него са поставили под съмнение влизането в еврозоната и не са успели да реализират съдебната реформа. Но все пак са се разграничили от руския империализъм с решения като даването на оръжие на Украйна и обявяването на Гладомора за геноцид.