На думи много хора в това Народно събрание се изказваха какви горещи привърженици са на влизането на България в еврозоната, на дела - "продадоха мача".

Това заяви в декларация от името на ПГ на "Демократична България"(ДБ) председателят на икономическата комисия Мартин Димитров, цитиран от БТА.

Според него това е направено с ясното съзнание, че създават огромна пречка пред влизането на България в еврозоната т.е. са съгласни да жертват България и нейното членство в еврозоната в името на други цели. Поводът е, че в миналия петък и вчера представители на няколко формации не са присъствали на заседанието на икономическата комисия, на което трябваше да се обсъдят на второ четене промени в Кодекса за застраховането. За да няма кворум в комисията, има договорка между ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход", защото те заедно не идват, посочи депутатът.

По думите му проблемите в застрахователния сектор от последните шест години, през които управлява ГЕРБ, не са решени. Можеше да бъдат решени от ресорния регулатор -  не е направено, защото това положение ви харесва, обърна се Димитров към ГЕРБ. За да имате оправдание, си намерихте темата с поскъпването на "Гражданска отговорност", добави той. По тази логика и влизането ни в Шенген може да вдигне цената на "Гражданската отговорност", защото това е повече движение на автомобили, коментира председателят на икономическата комисия. "По същата логика против Шенген ли сте", попита депутатът.

Истината е, подчерта Мартин Димитров, че нито за еврозоната, нито за Кодекса за застраховането, нито за Шенген може да се каже, че "Гражданската отговорност" ще бъде по-скъпа, защото тя зависи от различни фактори, които трудно могат да бъдат предвидени, обясни председателят на икономическата комисия. И предупреди, че, ако изпуснем влака сега по вина на някои от политическите сили, особено на "евроатлантиците от ГЕРБ", не се знае кога ще има нова покана за еврозоната. Минаха 15 години, откакто сме член на ЕС, и това е първата възможност за България да влезе в еврозоната, подчерта председателят на икономическата комисия. И предупреди, че може следващата покана да бъде след години и цената за България може да бъде убийствено висока.

А еврозоната означава да бъдем в центъра на взимане на решения на ЕС, да не бъдем във втората или третата скорост и вие сега се отказвате от тази огромна възможност заради някакви нерешени от 6 години проблеми, коментира Димитров. Като допълни, че в тези трудни времена, в които поскъпват лихвените проценти, да не си в еврозоната, където са по-ниските лихви, може да означава загуба на благосъстояние, на икономически растеж, инвестиции, работни места. Как може вашият финансов министър Владислав Горанов(ГЕРБ) да е подписал тези ангажименти, и когато дойде гласуването, вас да  ви няма, обърна се към ГЕРБ представителят на ДБ.

С дъх на лобизъм

Преди няколко години България се оказа в центъра на пореден европейски скандал, след като стана ясно, че две от големите застрахователни фирми у нас - "ДаллБогг: Живот и здраве" и "Лев инс", имат неизплатени суми за обезщетения по системата "Зелена карта" в размер на няколко десетки милиона евро. В кюпа бяха и други фирми, но тези две бяха особено видими, заради големите суми. Казусът стигна до високите етажи в Брюксел и Съвета на бюрата наложи мониторинг на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Впоследствие бяха направени промени и задълженията - изчистени. България от своя страна пое ангажимент да спазва правилата на Съвета на бюрата при влизането си в ERMII, а този ангажимент се наблюдава именно от EIOPA (Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване). Мнението на институцията е важно, защото Европейската комисия ще се допита до нея при вземането на решението за приемането ни във валутния съюз. 

Сега Кодексът за застраховането бе отворен по предложение на Министерство на финансите, което искаше да регламентира основния принцип на системата "Зелена карта" - първо да минава плащането за щетата, а след това да идва оспорването, ако такова има. Това гарантира, че няма да има компании, които отказват да изпълнят своя ангажимент след инциденти на свои клиенти в чужбина. 

Между двете четения обаче, от страна на ГЕРБ и "Български възход" се появи идентично предложение, барабар с правописните грешки, в което бе записано, че ще се иска представяне на "валидност на претенцията, включително банково извлечение за плащане на увреденото лице или неговите наследници". На практика - обезсмисляне на генералната идея на системата.

Ден по-късно Клуб Z цитира писмо от европейския орган по застраховане до представители на Министерство на финансите, в което ясно бе разписано, че при приемането си в т.нар. чакалня на еврозоната - механизмът ERM II, страната ни е поела ангажимент да спази общите европейски разпоредби за т.нар. "Зелена карта" и че допълнителни текстове, като предложените, може да се разглеждат "като сблъсък с целите на ERMII и ангажимента, който имаше за цел да разреши проблемите със системата "Зелена карта", довели до мониторинг от страна на Съвета на бюрата". Неспазването на целите на ERM II може да се приеме за негатив и да послужи като аргумент във вреда на България. Съществуваването на писмото бе потвърдено от Министерство на финансите. 

Още от началото на заседанието вчера стана ясно, че петте изредени по-горе партии ще бойкотират кворума, макар на крака в Народното събрание да бяха дошли представителите на българското бюро по застраховане, представители на всички работодателски организации и лично министърът на финансите Росица Велкова. Представителят на българските застрахователи - Борислав Богоев, пък чистосърдечно призна, че от бранша знаели предварително, че кворум няма да има. На въпросите "Как така" и защо не са казали още в началото, той обяви - "Ние не сме тъпи, знаем как работи парламентът".