Свръхпопулярният чат с изкуствен интелек ChatGPT вече има платена версия - компанията OpenAI, която разработва приложението, предлага абонамент за 20 долара на месец.

Основната версия на невронната мрежа остава безплатна за всеки - което поставя въпроса какво точно получават потребителите, които са готови да плащат абонамент.

ChatGPT Plus обещава достъп по всяко време, дори когато програмата е натоварена. А това може да е полезно за тези, които я ползват за работа, тъй като в пикови часове понякога тя става недостъпна. 

OpenAI обещават и по-бързи отговори - отново, когато има много потребители, чат-ботът понякога се бави с отговор на въпрос.

И най-вече - "приоритетен достъп до нови функции и подобрения". Тази част от офертата е най-мистериозна, защото за момента не е ясно какви ще са тези нови функции и подобрения. Известно е, че изкуственият интелект е трениран на базата на данни до 2021 г., така че може би това означава, че ChatGPT Plus ще бъде обогатен и с по-скорошна информация.

OpenAI подчертават, че са пуснали програмата като "изследователско представяне", което им е помогнало да съберат много данни за предимствата и недостатъците на програмата, и нейните ограничения - за които те признаха от самото начало.

Междувременно ChatGPT стана изключително популярна, и вече се ползва не само от хора, които искат да си початят с програма, която разговаря естествено, но се ползва и от журналисти, програмисти, учители, ученици и в редица други индустрии - най-вече като помощник, не като заместник на хората. А техногиганти в Китай и САЩ готвят свои конкуренти на приложението.