Китайският техногигант Baidu планира да пусне своя версия на популярния изкуствен интелект ChatGPT през март, съобщи Engadget.

Инструментът, който още няма име, ще бъде първоначално имплементиран в търсачката на компанията, която замества Google в Поднебесната империя.

ChatGPT предизвика истински фурор в последните седмици. Освен, че може да води естествен разговор, изкуственият интелект е способен да създава сам всякакви текстове - от есета за училище и маркетингови материали, през научни и публицистични статии, до поеми и художествени разкази. Множество индустрии започват да имплементират чатът в работата си, като помощник или дори като основен "работник".

Очаквано и китайците искат да влязат в новия сектор, като според "Блумбърг" Baidu инвестира милиони в своята система "Ърни" през последните няколко години, и тя ще е основата на техния конкурент на ChatGPT.

Чат-ботовете с изкуствен интелект имат потенциала да заместят един ден адвокати, учители, писатели, програмисти - но засега инструментите са с много недостатъци и условности и са по-скоро полезни помощници. В света на изкуството пък други програми на същия принцип създават изображения на базата на писмено описание и според анализатори наистина заплашват работата на много илюстратори и графични дизайнери.

Наскоро Microsoft обяви, че ще инвестира сериозна сума в OpenAI, създателят на ChatGPT - според различни източници сумата достига 10 млрд. долара.

Google също разработва своя версия на чатбота, защото се притеснява, че Microsoft ще направи своята търсачка Bing много по-ефективна с помощта на чатбота.