Руският президент Владимир Путин използва церемония за 80-годишнината от Сталинградската битка в днешния Волгоград да отправи нови заплахи към Запада заради танковете, които коалиция от 12 членки на НАТО се готви да достави на Украйна. Русия има с какво да отговори, каза той, пояснявайки, че бронираната техника няма да реши войната.

"Сега за съжаление виждаме, че идеологията на нацизма, в съвременното си проявление, вече създава преки заплахи за сигурността на нашата страна", каза Путин. 

Той заяви, че Русия "отново и отново" трябва да дава "отпор на агресията на колективния Запад". 

"Невероятно, но е факт, че нас отново ни заплашват с немски танкове "Леопард", на борда на които има кръстове", каза руският президент в ясна аналогия с войските на Вермахта през Втората световна война. "И отново се готвят да воюват с Русия на земята на Украйна с ръцете на последователите на Хитлер, с ръцете на бандеровците*".

"Тези, които въвличат европейските страни, в това число и Германия, в нова война с Русия, и още повече, безотговорно заявяват това като вече свършен факт, тези, които разчитат да удържат над Русия победа на бойното поле, видимо не разбират, че съвременната война с Русия ще бъде за тях съвсем друга. Ние не пращаме нашите танкове към техните граници. Но имаме с какво да отговорим. И с прилагането на бронирана техника работата не свършва", каза Путин.

САЩ, Германия, Великобритания и други страни от НАТО обещаха на Украйна десетки танкове западно производство, чиято доставка ще отнеме месеци заедно с обучението на екипажите. Киев се надява да отрази нова голяма офанзива, която смята, че Москва подготвя и да премине в контранастъпление и освен за танкове настоява за далекобойни ракети и за западни изтребители.

Сталинградската битка е повратен момент в хода на Втората световна война в полза на антихитлеристката коалиция в Европа с разгрома на германската войскова групировка начело с фелдмаршал Фридрих Паулус от Червената армия през февруари 1943 година. Историците смятат, че в грандиозната битка са загинали близо 2 милиона военни и цивилни.

______________________

* Степан Бандера е украински краен националист, който се е опитал се да възстанови самостоятелната украинска държава след нацисткото нападение над Съветския съюз през лятото на 1941 г., но вместо да получи очаквана подкрепа от Хитлер, е затворен в лагера Заксенхаузен до 1944 г. Убит е през 1959 г. в Мюнхен от съветски агент по заповед на тогавашния съветски лидер Никита Хрушчов.