Китайският производител на електромобили "Спън" (Xpeng), считан за един от сериозните конкуренти на "Тесла" (Tesla), пуска някои от водещите си модели на европейския пазар, съобщава Си Ен Би Си, предава БТА.

Базираната в Гуанджоу, южен Китай, компания съобщи, че моделите P7 и G9, съответно седан и спортен, вече могат да бъдат поръчани в Дания, Норвегия, Швеция и Нидерландия.

"Спън" опитва да се конкурира с "Тесла" в Китай, но все още сериозно изостава от американския си съперник по отношение на доставките, както в страната, така и по света.

Китайската компания предлага автомобилите си на по-ниски цени от "Тесла", въпреки че наскоро американската фирма намали цените си в опит да задържи клиентите и да задуши конкуренцията.

"Спън" твърди, че P7 може да измине 576 километра с едно зареждане, а началната му цена в Нидерландия е 49 990 евро. "Модел 3" на "Тесла", който изминава 602 километра с едно зареждане, струва 52 990 евро на същия пазар.

Спортният модел на "Спън" - G9, обаче е по-скъп от съответния модел на "Тесла", макар и по каталог да може да изминава около 40 км повече с едно зареждане. В Нидерландия той струва 57 990 евро срещу 53 990 евро за "Модел 3".

В Европа "Спън" има и други конкуренти освен "Тесла", като например "Фолксваген", който има много амбициозни цели за бъдещите си електромобили. Друг китайски стартьп - "Нио" (Nio), започна да доставя електромобили в Норвегия още в края на 2021 г.