Германското правителство дава зелена светлина за по-нататъшни доставки на танкове за Украйна. Става дума за по-стари бойни танкове от типа "Леопард 1".

Германското правителство ще одобри прехвърлянето на бойни танкове "Леопард 1" от промишлените запаси в Украйна. Одобрението обаче все още не е официално предоставено. Според "Зюддойче цайтунг", който се позовава и на информация от правителствени кръгове, Rheinmetall и Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) искат да ремонтират десетки танкове "Леопард 1" и биха могли да ги доставят на Украйна.

Според доклада обаче все още има проблеми с набавянето на необходимите 105-милиметрови боеприпаси. Въпреки че Бразилия все още разполага с големи запаси от боеприпаси поради доставката някога на около 250 танка "Леопард" от Германия, правителството на президента Луис Инасио Лула да Силва засега отказва да предаде боеприпасите. Бразилия не даде и мунициите за вече предоставените „Гепарди“.

Според "Зюддойче цайтунг" Украйна разполага само с около 30 000 боеприпаса за "Гепардите", което силно ограничава оперативните им възможности. Поради това германският министър на отбраната Борис Писториус се застъпва и за обратното изкупуване на 15 танка "Гепард", включително боеприпаси, от Катар.

В средносрочен план проблемът ще бъде решен от юли с нова производствена база на Rheinmetall в Унтерлус, Долна Саксония. Според "Зюддойче цайтунг" Бундесверът вероятно ще поръча 150 000 снаряда.