"Вие успяхте да спрете свободното падане на държавата".

Това каза президентът Румен Радев в словото си по време на представянето на приоритетите на новото старо служебно правителство.

Според Радев служебното правителство с премиер Гълъб Донев е направило "истински скок в енергетиката". Той даде за пример завършването на интерконектора с Гърция, първите прозрачни реални търгове за доставка на втечнен газ, решаването на проблема за слотовете и др.

"Служебното правителство успя там, където редовните не можеха или не искаха - "Лукойл" да се регистрира и да плаща данъците си у нас. Мога да изброявам много успехи, няма да ми стигне времето", каза още Радев.

Според него основните приоритети трябва да бъдат насочени за гарантиране на покупателната способност на българските граждани и борбата с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и привличане и то агресивно на чуждестранни инвестиции.

"Точно преди 6 месеца поехте отговорност да управление на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Блокирани институции, рекордни цени на горивата и липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интеконектор в насипно състояние и подивели цени.

Замразени инфраструктурни проекти, липса на закони по ПВУ, нула одобрени европейски програми, липса на напредък в европейската интеграция, блокаж на "Капитан Андреево", застой в модернизацията на българската армия, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници. Затова и приоритетите, които отправих към вас бяха насочени с този фокус, сред които укрепване на сигурността, гарантиране на доставките, сваляне на цената на енергоносителите с фокус върху интересите на обикновените потребители и българската икономика. Засилване на европейската интеграция и особено внимание върху покупателната способност на българските граждани", каза Радев.

Според него кабинетът е успял да снижи цената на горивата до най-ниската в Европа.

"За първи път държавата си с цялата си мощ стъпи на "Капитан Андреево" в ефективно партньорство с нашите съседи и партньори от ЕС се засили охраната на границата и нелегалният трафик на мигранти бе редуциран значително, а в системата на МВР започнаха оздравителни процеси", каза още Радев.

Служебният премиер Гълъб Донев отговори, че министър или министър-председател се става след първото управленско решение.

"До вчера бяхме стотното правителство на България. Днес сме 101-вото", каза още Донев.

Той каза, че вече има опит от първия мандат и знае какво следва.

"Ще бъдем обвинявани за провали, ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само народното събрание. Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени.

Ще запазим спокойствието и разумния диалог. Наш приоритет ще бъде организацията и подготовката на честни, демократични и свободни избори. Ще подминаваме дрбените политичекси провокации, но ще бъде безкомпромисни с лъжите", каза още Донев.

Веднага след това служебните министри положиха клетва.