Националният олимпийски комитет на Украйна ще обсъди евентуален бойкот на Летните игри през 2024 г. в Париж, ако МОК реши да допусне до събитието спортистите от Русия и Беларус.

Това каза на пресконференция министърът на младежта и спорта на Украйна и президент на украинския НОК Вадим Гутцайт.

Налице са сигнали, че Международният олимпийски комитет (МОК) може да допусне руснаци и белоруси, пък и макар и без да пледставляват страните си. Руските спортисти вече свикнаха с това - на последните летни и зимни форуми те стартират от името на своя олимпийски комитет (РОК), без знаме, име и т.н.

Санкцията обаче досега бе заради "системна употреба на допинг".

"Ако не успеем да убедим страните от Европа, тогава ще има нужда от бойкот, но това е лично мое мнение. Решението за бойкот на срещата днес не беше подложено на гласуване, то трябва да бъде взето от Общото събрание на НОК на Украйна с участието на украински спортисти", каза Вадим Гутцайт.

В четвъртък МОК заяви, че заплахата от бойкот от страна на Украйна "противоречи на основите на олимпийското движение и принципите, които то отстоява". Комитетът също така подчерта, че нито един от предишните бойкоти не е постигнал политическите си цели и е служил само като наказание за бойкотиращите спортисти.

На срещата на Украинския олимпийски комитет делегатите одобри планове за "консултации за предотвратяване на участието на руски и беларуски спортисти във всички международни състезания и евентуален бойкот".

По-рано днес министър-председателите на Естония, Латвия и Литва призоваха МОК да забрани участието на руските спортисти в Париж и казаха, че е възможен бойкот на Игрите във френската столица.