Един български политик се похвали в социалните мрежи - от една страна с политическата дейност на сина си в училище, от друга - с насилие, проявено от него към съученици. 

По тези теми в новия 113-ти епизод на Z-Каст разговаряме с двама учители - Васил Лозанов, преподавател по философия, и Наско Стаменов, преподавател по химия.

"Има глад за силни герои, които не е задължително да са добри", отбелязва Стаменов. "Хората, които кълват на този популизъм, възпитават и деца, които биха се развили в същата сфера."

Според Лозанов това е почти институционалирано насилие:

"Не обвинявам родителите, че възпитават насилници - всъщност смятам, че цялото ни общество като родител на младите поколения показва на децата това, което Наско каза - че със сила се постига много. Имаме много интелигентни хора, които са отстъпчиви, и това дава лош пример на подрастващите."

Темата с политиката в училище е още по-сложно предизвикателство за преподавателите, особено тези, чиито предмети пряко я засягат - философия, история, география и други.

"Изявяването на каквито и да е политически пристрастия, в класната стая, е категорично забранено. От друга страна, когато децата кажат "е, господине, нали не се говори за политика в час", не пропускам да им припомня, че всичко, което се случва в полиса, в обществото, е въпрос на политика. И ако не говорим в училище за това какви са принципите, основите на политиката, къде да им го говорим?", коментира Василев.

Но реалните дискусии за правилното и грешното, за принципните отношения в обществото, за това дали едно действие е правилно или не - те са налице дори в часовете по химия, отбелязва Стаменов. Политическите разделения не пропуснаха да влязат в класната стая и по химия и биология по време на пандемията.

Какво е насилието в училище днес? Реалистично ли е да очакваме децата никога да нямат сблъсъци, до каква степен те са допустими? Симптом ли е разрушаването на училищна и обществена собственост на същите проблеми, които водят до насилието между деца?

Има ли място политиката в училище? Може ли да се преподава без пристрастия? Могат ли родителите да помогнат на децата, хлътнали по определена идеология? 

Отговорите на тези и много други въпроси - чуйте в новия, 113-ти епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.