Много горд баща (по собствените му думи) е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Причината - синът му Тодор агитирал в училище за референдума срещу еврото, организиран от сочената за проруска партия на Костадинов, и раздавал "балтии" на противниците "евробабаити". 

За училищното "групово раздаване на балтии" (шамари, на "варненски") партийниият лидер се хвали във фейсбук профила си. Разказва следното:

"Моят син събира подписи за референдума за запазването на лева в неговото училище. Последна година е, пълнолетен, и за няколко дни събира почти 60 подписа от негови съученици. Твърди, че много повече искат да се разпишат, но за съжаление нямат навършени 18 години. Преди два дни обаче се разиграва следвата случка.

Едно момче идва да вземе празни бланки от сина ми, за да събере в неговия клас. След малко обаче идва друг, оказал се бабаита на съответния клас, и пита сина ми дали той раздава бланките. След като получава утвърдителен отговор, начинаещия евроатлантик къса демонстративно бланката и казва - "ето какво мисля за вашата подписка". Моето момче спокойно му казва, че сега има два избора - или да отиде и да принтира за наказание 30 празни бланки на мястото на скъсаната, или да изяде балтиите (шамари, на варненски:). Евробабаита отказва и двете, в резултат на което изяжда шамарите:) Тръгвайки си разгневен, той заплашва да се върне и да отмъсти. След малко се връща с още няколко момчета, но и синът ми е с неговите приятели, като последицата от повторната среща е групово раздадени балтии от привържениците на лева за привържениците на еврото:) След като повежда в резултата с 2:0 в крайна сметка нашият отбор печели с хеттрик, защото и скъсаната бланка е възстановена с репарации в 30 екземпляра:)"

Твърдението на лидера на "Възраждане" е, че "след случката интересът към подписката станал още по-голям и вероятно в понеделник почти всички пълнолетни ученици в училището ще са се подписали".

"Има моменти, в които много се гордея с децата си, и този е точно един от тях:) Защото, докато синът ми разказваше историята, дъщеря ми, която е на 11 години, през цялото време се тюхкаше, че е малка, и не може да събира подписи и тя:)" - приключва семейната история.

А за финал Костадинов се заканва да пренапише европейската история с референдума си за запазване на лева.

Красива история, но може би не съвсем вярна. Или поне така твърди един от присъствалите на "случката" с "балтиите" в училище. "В отговор на статуса, написан от "Копейкин", ученик разказва, че "излязлото от устата на Копейкин за случката е пълна измислица излязла от пълния му с популизъм мозък".

"Костадинов младши не е бил никой, отстоявайки мъжки лева. И така действието приключи без някой да е набит и левът отново не успя да победи еврото", посочва момчето.

Ето какво разказва то:

"В своя фейсбук профил господин Копейкин беше написал гледната си точка относно случай развил с в четвъртък в училището където учи синът му. Аз уча в същото училище и съм от класа на момчето наречено "евробабаит" и присъствах по време на случката. Твърдението че синът му е раздавал подписки в училище е напълно вярно (и според мен незаконно), та една от подписките попадна в ръцете на главният герой в случката, който има видно изразени позиции против политиката на вГъзраждане и реши да отиде пред сина на Костадинов и да скъса листа пред него.

Всичко останало излязло от устата на Копейкин за случката е пълна измислица излязла от пълния му с популизъм мозък.

След демонстративното късане, синът на Костадинов скочи да бута моят приятел, но беше бързо разтърван и не, не е набил балтиите на моят приятел, както се твърди и всички се прибраха по стаите за час. Следващото междучасие Костадинов младши влезе в стаята ни, като искаше да си поговори с "евробабита". Той отиде и там бяха се струпали към 10 12-токласника и ние излязохме с него, за да го защитим ако нещо стане. Тогава мой приятел напълно оправдано скочи да бута синът на Костадинов, който се готвеше да бие "евробабита" и бяха разтървани, като отново Костадинов младши не е бил никой, отстоявайки мъжки лева. И така действието приключи без някой да е набит и левът отново не успя да победи еврото."

Историята обаче повдига друг въпрос - има ли право синът на Костадинов да агитира за референдума на татко си в училище? Повдигат го и някои от коментиращите под фейсбук поста на партийния лидер.

"Кампанията за референдума не е политическа, а гражданска, тъй като се води от инициативен комитет, а не от партия. Така е според закона. Не само в училища, но и в университети могат да се събират подписи, и както се вижда - събират се." - твърди Костадинов.

През май миналата година депутатите направиха едно изменение в Закона за предучилищното и училищното образование, с което агитацията в училищата бе забранена. 

"В системата на предучилищното и училищното образование не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини и се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност." - гласи новият текст.

Като в допълнителните разпоредби е описано какво се разбира под "политическа дейност", а именно "целенасочена дейност за придобиване на държавна власт или оказване на влияние за нейното преразпределение, включително и чрез пропагандна и агитационна дейност с политически цели в полза или във вреда на политически партии, движения или коалиции, както и на кандидати за изборни длъжности."

Така от просветното министерство трябваше да преценят - е ли е агитацията от страна на пълнолетния син на Костадин Костадинов нарушение на закона, или не. 

Иначе заради разказа за "случката" на самия партиен лидер, снимки на младежа обикалят усилено социалните мрежи. Основно придружени с коментари в не особено положителен контекст.

Усмивки

В хода на деня от МОН обявиха, че в действителност за извършили проверка. Тя не е установила нито бой между ученици, нито събиране на подписи. Но Тодор Костадинов е бил извикан на разговор - и предупреден, че както пише в закона, разпространяването на идеологически доктрини е забранено.

Това едно на ръка, ами след като цял ден таткото Костадин Костадинов отговаря под фейсбук поста си на всякакви хора във връзка със "случката", накрая обяви - шегувал се.

"И ако сте видели внимателно, аз съм го написал и разказал с чувство за хумор. И това, което съм написал е с усмивки вътре. Нещо, което не видях и не прочетох в нито една от статиите. Напротив четох за побой. Аз наистина очаквах да прочета, че има намесени руски специални части и че е имало престрелка. Аз възпитавам децата си, предполагам и вие ги възпитавате (децата си), когато някой насилник дойде при тях, те да му отвърнат" - заяви той пред БНТ.